28.1.17

Πάμε για πυρηνική σύρραξη;



Το περίφημο doomsday clock, ή αλλιώς το ρολόι της ημέρας της κρίσεως, είναι ένα συμβολικό ρολόι που μετράει τον χρόνο που απομένει για μια παγκόσμια πυρηνική καταστροφή. Υπάρχει από το 1947, και το διαχειρίζονται επιστήμονες μέλη της επιτροπής Επιστημών και Ασφάλειας του  The Bulletin of the Atomic Scientists, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημερώνονται από την διοικούσα επιτροπή του σώματος, στην οποία συμπεριλαμβάνονται 19 νομπελίστες.




Όσο πιο κοντά στον δείκτη της 12ης μμ πλησιάζουμε, τόσο πιο κοντά είμαστε στην πυρηνική καταστροφή, σύμφωνα με τους εν λόγω επιστήμονες. Σήμερα, ο δείκτης είναι επικίνδυνα κοντά στα μεσάνυχτα, κάτι που έχει να συμβεί από το 1953.
Το ρολόι πήδηξε 30 ολόκληρα δευτερόλεπτα την περασμένη Τετάρτη, με αποτέλεσμα να είμαστε τώρα δυόμιση μόλις λεπτά πριν από τα «πυρηνικά μεσάνυχτα», δηλαδή την καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού…



Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει το NPR,  αποδίδουν αυτό το επικίνδυνο γεγονός στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, όπως λένε, έχει κάνει ανησυχητικά σχόλια για τη χρήση και την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, ενώ θέτει υπό αμφισβήτηση την γενική παγκόσμια επιστημονική συναίνεση που υπάρχει στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες του Bulletin of the Atomic Scientists, «αν και μόλις τώρα ανέλαβε την προεδρία, ο Τραμπ έχει ήδη προχωρήσει σε αψυχολόγητες δηλώσεις, και έχει εκφράσει δυσπιστία στις απόψεις των ειδικών, ενώ με την τοποθέτηση αμφισβητούμενων προσώπων στο υπουργικό του συμβούλιο έχει ήδη μετατρέψει μια άσχημη διεθνή κατάσταση ασφάλειας σε πολύ χειρότερη».
Την ίδια ανησυχία για πυρηνική καταστροφή εκφράζει και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ένας άνθρωπος δηλαδή που έχει σαφή γνώση για το τι σημαίνει να διαχειρίζεσαι μια πυρηνική δύναμη. Γι αυτό και δηλώνει ιδιαίτερα ανήσυχος με όλα αυτά που βλέπει να γίνονται σήμερα. Όπως γράφει στο περιοδικό Time, «οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες ακούγονται όλο και πιο πολεμοχαρείς, με τα αμυντικά δόγματα να γίνονται όλο και πιο επικίνδυνα… σε αυτό τον χορό της πολεμοκαπηλίας μπαίνουν επίσης διάφοροι σχολιαστές και προσωπικότητες της τηλεόρασης, και όλα δείχνουν πως ο πλανήτης προετοιμάζεται για πόλεμο»!
Ο Γκορμπατσόφ, που κυβέρνησε την ΕΣΣΔ από το 1985 έως την διάλυσή της το 1991, θεωρεί πως σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο είναι η «στρατιωτικοποίηση της πολιτικής, και η νέα κούρσα εξοπλισμών». Προειδοποιεί πως τώρα που το ΝΑΤΟ και η Ρωσία μετακινούν τα πυρηνικά όπλα τους πιο κοντά ο ένας στον άλλο, ήρθε επιτέλους η ώρα να δράσουμε για να αποφευχθεί το μεγάλο κακό. Επιμένει πως θα πρέπει να αρχίσει σοβαρός διάλογος για τα πυρηνικά, και πως αντί να θεωρείται ως Νο 1 απειλή η τρομοκρατία, θα πρέπει αντίθετα να εστιάσουμε την παγκόσμια προσοχή στην πρόληψη και αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μειώνοντας δραστικά τα υπάρχοντα πυρηνικά οπλοστάσια. Καλεί μάλιστα το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ να προχωρήσει σε Απόφαση που να υπογραμμίζει με έμφαση ότι ο πυρηνικός πόλεμος είναι απαράδεκτος, και πως δεν θα πρέπει ποτέ να λάβει χώρα. Καλεί επίσης τον Τραμπ και τον Πούτιν να αναλάβουν δράση καταδικάζοντας το ενδεχόμενο πυρηνικής σύρραξης, αφού μεταξύ τους, οι δυο αυτοί ηγέτες,  ελέγχουν το 90% των πυρηνικών όπλων του πλανήτη, όπως λέει.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη εφημερίδα Telegraph, ο Τραμπ, που πριν από λίγες μέρες παρέλαβε τους απόρρητους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ, δήλωσε πως ήταν μια «δυσάρεστη και πάρα πολύ τρομακτική εμπειρία»!

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου