29.1.17

Ησυχία δεν έχει ο Ντόναλντ…



Όπως όλα δείχνουν, ο Τραμπ δεν θα ησυχάσει αν δεν υπογράψει χίλια τουλάχιστον προεδρικά διατάγματα, επί παντός επιστητού. Γι αυτό και συνεχίζει ακάθεκτος, υπογράφοντας  άλλα τρία χθες, όπως αναφέρει το Hill.



Ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε το περιεχόμενο των τελευταίων αυτών διαταγμάτων, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το ένα έχει να κάνει με την εκ βάθρων αναδιοργάνωση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC)…


Το Politico επικαλείται τα λεγόμενα στενού συνεργάτη του Τραμπ, που λέει ότι με το νέο διάταγμα, το εν λόγω Συμβούλιο θα ανταποκρίνεται πιο άμεσα στις «ψηφιακές απειλές». 
Όσον αφορά στο δεύτερο προεδρικό διάταγμα, αυτό θα απαγορεύει  στα μέλη της κυβέρνησης να συμμετέχουν σε ομάδες λόμπι για πέντε χρόνια, ενώ θα τα απαγορεύει να συμμετέχουν σε λόμπι υπέρ ξένων κυβερνήσεων εφ όρου ζωής.
Το τρίτο προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ είναι και το πιο περίεργο. Δίνει στο υπουργείο Άμυνας χρονικό περιθώριο 30 ημερών προκειμένου να οργανώσει στρατηγική δια της οποίας θα ηττηθεί ολοκληρωτικά η ΙΣΙΣ στην Συρία και στο Ιράκ! Όπως λένε πηγές του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος δήλωσε ιδιαίτερα αισιόδοξος ως προς το τρίτο διάταγμα, με το οποίο πιστεύει ότι θα πετύχει τους στόχους του στον πόλεμο εναντίον της ισλαμικής τρομοκρατίας.
Την ώρα όμως που η Αμερική είναι άνω κάτω με τα αλλεπάλληλα διατάγματα που υπογράφει, σύμφωνα με την USA Today ο Τραμπ βρήκε τον χρόνο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με πέντε ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Βλάντιμιρ Πούτιν. Αν και ο Λευκός Οίκος δεν ανακοίνωσε τίποτα όσον αφορά στο περιεχόμενο της συνομιλίας, το Κρεμλίνο αναφέρει πως οι δυο άνδρες συμφώνησαν να συνεργαστούν και να συντονίσουν τις δυνάμεις τους για να διαλύσουν την ΙΣΙΣ στη Συρία.
Μια τέτοια συνεργασία όμως με τους Ρώσους στη Συρία είναι αντίθετη στην τρέχουσα πολιτική των ΗΠΑ, και βρίσκει πολλούς Ρεπουμπλικάνους μεγαλόσχημους αντίθετους. Το CNN αναφέρει ότι σύμφωνα με την Μόσχα οι δυο ηγέτες μίλησαν επίσης για το εμπόριο, την τρομοκρατία, την κρίση στην Ουκρανία, και την όλη κατάσταση στη Β. Κορέα. Μάλιστα, αν και ήταν στην ατζέντα, εν τούτοις δεν συζητήθηκε καθόλου  η πιθανότητα άρσης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Μια άλλη σημαντική συνομιλία ήταν και αυτή του Τραμπ με την Άνγκελα Μέρκελ, την οποία έχει κατηγορήσει στο παρελθόν ότι «κατέστρεψε την Γερμανία», ενώ μια άλλη φορά την χαρακτήρισε ως την αγαπημένη του ηγέτιδα. Όπως αναφέρει το NBC News ο Αμερικανός πρόεδρος της επιβεβαίωσε την στήριξή του στο ΝΑΤΟ, ενώ της ζήτησε να συνεργαστούν ώστε όλα τα μέλη της βορειοατλαντικής συμμαχίας να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί. Τέλος μίλησαν για την Ρωσία, την Ουκρανία, τη Μ. Ανατολή, και την Β. Αφρική.
Σε μια άλλη συνομιλία, που είχε ο Τραμπ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο δεύτερος τον προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ άρχισαν την εσωστρέφεια, και αυτό μπορεί να έχει αρνητικές πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις για τη χώρα, και όχι μόνο.
Οι άλλοι δυο ηγέτες με τους οποίος συνομίλησε ο Τραμπ είναι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε και ο αντίστοιχος της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπελ. Το περιεχόμενο αυτών των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου