29.1.17

Χαμός στην Αμερική με την απόφαση Τραμπ για τις βίζες των Μουσουλμάνων…



Το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε προχθές ο Τραμπ, με το οποίο βάζει τέλος στο πρόγραμμα προσφύγων της Αμερικής, και απαγορεύει την είσοδο σε αυτήν στους πολίτες επτά Μουσουλμανικών χωρών, άρχισε ήδη να ισχύει, με αποτέλεσμα πολλοί τέτοιοι ταξιδιώτες οι πτήσεις των οποίων κατέφτασαν πριν την ισχύ του να είναι αποκλεισμένοι σε διάφορα αμερικανικά αεροδρόμια.




Σύμφωνα με την New York Times, δυο Ιρακινοί κρατούνται στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, ο ένας εκ των οποίων εργάζεται για τις  ΗΠΑ ως διερμηνέας και μηχανικός στο Ιράκ εδώ και δέκα χρόνια, ενώ ο άλλος διέθετε βίζα για να επισκεφτεί την σύζυγο και το παιδί τους, στους οποίους δόθηκε άδεια να μείνουν ως πρόσφυγες στις ΗΠΑ. . Στους δικηγόρους των δυο ανδρών απαγορεύτηκε να συναντήσουν τους πελάτες τους, και όπως λένε, όταν ζήτησαν εξηγήσεις από τον αρμόδιο υπάλληλο της Μεταναστευτικής Αρχής, αυτός τους είπε «να ψάξουν να βρουν τον κ. Τραμπ»!



Τώρα, οι δικηγόροι λένε πως θα μηνύσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και την κυβέρνηση, σε μια υπόθεση, που σύμφωνα με το CNN αποτελεί την πρώτη νομική αμφισβήτηση του αμφιλεγόμενου προεδρικού διατάγματος. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους απαγορεύεται στις ΗΠΑ να θέτουν υπό κράτηση άτομα με βίζες εν ισχύ.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Επιτροπή Εναντίον των Διακρίσεων των Αράβων, διάφοροι πολίτες από την Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, την Συρία, την Υεμένη, και την Λιβύη κρατούνται κατά την άφιξή τους στις ΗΠΑ, ή τους απαγορεύεται να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς τις ΗΠΑ, ακόμη κι αν διαθέτουν πράσινη κάρτα. Η Επιτροπή συστήνει στους ήδη αφιχθέντες να μην δεχτούν επ’ ουδενί να επιστρέψουν στον τόπο προέλευσής τους. Η απαγόρευση που προβλέπει το προεδρικό διάταγμα ισχύει για 90 μέρες, αλλά αυτή η περίοδος μπορεί να επεκταθεί επ’ αόριστον.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν εξοργίσει τις χώρες στις οποίες ισχύει η απαγόρευση, με πολλούς πολίτες τους να ακυρώνουν ταξίδια αναψυχής και εργασίας, ακόμη και τα σχέδιά τους για σπουδές στις ΗΠΑ. «Πρόκειται για μια απαίσια και ηλίθια απόφαση, η οποία θα βλάψει τον αμερικανικό λαό περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος πρόεδρος δεν μπορεί να διαχειριστεί ανθρώπους, την πολιτική, αλλά ούτε και τις διεθνείς σχέσεις», λέει στο  Reuters ο Najeed Haidari, Αμερικανός από την Υεμένη, που εργάζεται σε εταιρία πετρελαιοειδών.
Εν τω μεταξύ, χιλιάδες ακαδημαϊκών, συμπεριλαμβανομένων και 12 νομπελιστών, υπέγραψαν αίτηση διαμαρτυρίας  δια της οποίας καταγγέλλουν την απόφαση Τραμπ ως κίνηση μεροληπτικής διάκρισης που βλάπτει τα αμερικανικά συμφέροντα και προκαλεί περιττή ταλαιπωρία σε συναδέλφους τους από τις χώρες που πλήττονται από την απόφαση αυτή. Όπως γράφει η εφημερίδα Washington Post, οι οργανωτές της διαμαρτυρίας δήλωσαν πως δέχονται έως και 10 ηλεκτρονικά μηνύματα συμπαράστασης κάθε λεπτό που περνάει.
Το Bloomberg αναφέρει πως η Google διέταξε τους υπαλλήλους της που είναι πολίτες των εν λόγω κρατών και που βρίσκονταν εκτός ΗΠΑ όταν υπεγράφη το προεδρικό διάταγμα, να επιστρέψουν όσο το δυνατό γρηγορότερα. Παράλληλα ζητάει από όλους τους υπαλλήλους της που κατάγονται από τα κράτη αυτά και βρίσκονται στις ΗΠΑ, να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Το προεδρικό αυτό διάταγμα είναι παράνομο βάσει ενός νόμου του 1965, γράφει στην New York Times ο David J. Bier. Πρόκειται για νόμο (Nationality Act) που έφερε ο τότε πρόεδρος Lyndon Johnson, βάσει του οποίου δεν μπορεί να υπάρξει διάκριση στην χορήγηση μεταναστευτικής βίζας απέναντι σε κανέναν εξαιτίας της φυλής, του φύλου, της εθνικότητας, του τόπου γέννησης, ή του τόπου κατοικίας του. Και όπως σημειώνει, ο συγκεκριμένος νόμος έχει επιβεβαιωθεί σε πολλές περιπτώσεις και από πολλά δικαστήρια.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου