21.1.17

Ο Τραμπ και το «πυρηνικό βαλιτσάκι»…



Ακόμη και πριν ορκιστεί ως πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε γεμάτο πρόγραμμα, με προσευχές, φωτογραφήσεις, καφέ με τον Ομπάμα, και μια πλήρη ενημέρωση από τους ειδικούς για το πώς μπορεί να καταστρέψει τον πλανήτη με πυρηνικά όπλα αν και όποτε το αποφασίσει!



Την Παρασκευή το απόγευμα (χθες) οι ανώτατοι αξιωματικοί της πυρηνικής δύναμης των ΗΠΑ Strategic Command, ενημέρωσαν τον νέο πρόεδρο για το πως θα μπορεί να ξεκινήσει πυρηνικό πόλεμο χρησιμοποιώντας το ειδικό hardware που περιέχει το θρυλικό πλέον βαλιτσάκι γνωστό και ως «nuclear football»…



Το βαλιτσάκι, που επίσης είναι μια σύνθετη συσκευή τηλεπικοινωνιών, και που εμπεριέχει σχέδια πολέμου, τακτικής, κλπ έχει μέσα του τους απόρρητους κωδικούς που είναι απαραίτητοι για την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων, και το μεταφέρει ένας στρατιωτικός ο οποίος πάντα βρίσκεται στο πλευρό του εκάστοτε προέδρου. Μόλις ορκίστηκε ο Τραμπ, ο εν λόγω στρατιωτικός άφησε το πλευρό του Ομπάμα, και μετακινήθηκε δίπλα του με μεγάλη διακριτικότητα.
Αν και δεν δημοσιοποιήθηκαν οι λεπτομέρειες, εν τούτοις οι πληροφορίες λένε πως ο Τραμπ ενημερώθηκε για τους κωδικούς και για το βαλιτσάκι στο Blair House, δηλαδή τον ξενώνα του Λευκού Οίκου, εκεί όπου κοιμήθηκε ο Τραμπ την Πέμπτη το βράδυ.
Όπως λέει στο Politico ο Andrew Card, πρώην επιτελάρχης του Μπους, « η συγκεκριμένη ενημέρωση είναι μια ιδιαίτερα νηφάλια στιγμή…». Η κάρτα του Τραμπ, που περιέχει τους πυρηνικούς κωδικούς ενεργοποιήθηκε μόλις ολοκληρώθηκε ο όρκος του. Η συγκεκριμένη κάρτα του επιτρέπει να ελέγχει προσωπικά πάνω από 4.000 πυρηνικές κεφαλές.
Σύμφωνα με έναν ειδικό αναλυτή, που μίλησε στην εφημερίδα Independent, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει την απόλυτη εξουσία όσον αφορά στην χρήση των πυρηνικών όπλων, αν και όπως σημειώνει, υπάρχουν αρκετοί υφιστάμενοι του στη στρατιωτική ιεραρχία που θα μπορούσαν να αρνηθούν να εκτελέσουν μια τέτοια εντολή του, αν και αυτό θα συνιστούσε σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα (ανταρσία).
Εν τω μεταξύ, όπως γράφει στα απομνημονεύματά του ο απόστρατος στρατηγός Hugh Shelton, που ήταν αρχηγός του Γενικού Επιτελείου επί Κλίντον, ο τότε πρόεδρος είχε χάσει(!) την κάρτα του με τους πυρηνικούς κωδικούς για αρκετούς μάλιστα μήνες, το 2000!
Το ίδιο ισχυρίζεται στο βιβλίο του και ένας ακόμη ανώτατος στρατιωτικός, από αυτούς που μεταφέρουν το βαλιτσάκι στο πλευρό του προέδρου, όμως αυτός μιλάει για το 1998, και μάλιστα την αμέσως επόμενη μέρα που έσκασε το σκάνδαλο με την Μόνικα Λεβίνσκι. Όπως περιγράφει στο ABC News ο απόστρατος αντιπτέραρχος Robert Patterson, ο Κλίντον του εξομολογήθηκε ότι έχασε την κάρτα με τους κωδικούς, και δεν μπορούσε να θυμηθεί που και πότε.
Ας ελπίσουμε πως θα το χάσει και ο Τραμπ…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου