17.1.17

Ντόναλντ Τραμπ: Ο απελευθερωτής των … δημοσιογράφων;



Μέσα στα πλαίσια του νέου στυλ διακυβέρνησης και επικοινωνιακής πολιτικής που ήδη εφαρμόζει ο νεοεκλεγείς Donald Trump, είδαμε και τις πρόσφατες σκληρές επιθέσεις του εναντίον του CNN και του BuzzFeed, με τον νέο πρόεδρο να απαξιώνει γενικώς την δημοσιογραφία.



Ήδη συζητιέται σε δημοσιογραφικούς κύκλους το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από τον Λευκό Οίκο των διαπιστευμένων σε αυτόν δημοσιογράφων και ανταποκριτών. Για παράδειγμα, ο  νέος σύμβουλος του προέδρου Newt Gingrich διατυμπανίζει ότι θα «κλείσει» τον «ελίτ τύπο»!


Όλα λοιπόν δείχνουν θολά κι απαίσια αναφορικά με το μέλλον της δημοσιογραφίας επί της προεδρίας Trump. Όμως ο αναλυτής Jack Shafer του Politico, δεν τα βάφει μαύρα. Όπως λέει, αντί να στενοχωριούνται οι δημοσιογράφοι, καλά θα κάνουν να θεωρούν την προεδρία Trump ως «απελευθερωτική» για την δημοσιογραφία. Κι αυτό επειδή πλέον οι παλιοί κανόνες όσον αφορά στη κάλυψη του Λευκού Οίκου παύουν να ισχύουν. Μπορεί δηλαδή οι ανταποκριτές να μην έχουν πια την επίσημη έγκριση για πρόσβαση στα άδυτά του, όπως είχαν συνηθίσει, αλλά αυτό είναι καλό.
Τώρα, λέει, όλοι αυτοί οι αποκλεισμένοι ρεπόρτερς θα μπορούν να διεισδύουν σε όλες εκείνες τις υπηρεσίες της Ουάσιγκτον που ο πρόεδρος έχει απαξιώσει, όπως π.χ. την CIA, το FBI, το Πεντάγωνο, το Υπουργείο Εξωτερικών, κλπ, όπου σίγουρα θα βρεθούν άφθονες νέες πηγές που θα θέλουν επιτέλους να μιλήσουν. Χώρια οι πάμπολλοι δυσαρεστημένοι υπάλληλοι και αξιωματούχοι υπηρεσιών όπως είναι η EPA, από τους οποίους θα ζητηθεί να εφαρμόσουν πολιτικές με τις οποίες διαφωνούν κάθετα.
Παράλληλα, θυμίζει, πως ο νέος πρόεδρος έχει άπειρες περίεργες επιχειρηματικές διασυνδέσεις που θα μπορούν να ερευνηθούν δημοσιογραφικά, για ζητήματα όπως είναι η σύγκρουση συμφερόντων, ενώ ήδη κάποιες εφημερίδες όπως η Washington Post έχουν αναθέσει αυτές τις έρευνες σε δημοσιογράφους τους ως αποκλειστική απασχόληση.
Και καταλήγει: «ας θυμόμαστε ότι ο Donald Trump παραμένει αντιπαθής στους μισούς τουλάχιστον Αμερικανούς, και όλοι αυτοί αποτελούν ένα πρόθυμο ακροαματικό κοινό για την νέα κριτική δημοσιογραφία που θα προκύψει… άρα, η εκλογή Trump δεν είναι ένας δημοσιογραφικός χειμώνας όπως φοβούνται κάποιοι, αλλά μια δημοσιογραφική άνοιξη»!

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου