30.1.17

Γράφεις σαχλαμάρες στο Facebook; Δεν μπαίνεις στις ΗΠΑ…



Όπως αναφέρει το CNN, εκτός από τους διάφορους περιορισμούς που έχει επιβάλλει ο Τραμπ στους μετανάστες αλλά και γενικά στους εισερχόμενους στις ΗΠΑ, τώρα σκέφτεται να ζητείται από αυτούς να παραδίδουν στις αρχές όλα τα πληροφοριακά τους στοιχεία από τα διάφορα σόσιαλ μίντια στα οποία συμμετέχουν, ειδάλλως θα τους απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα. Παράλληλα, θα τους ζητείται να παραδώσουν στις αρχές όλες τις επαφές που έχουν στα κινητά τους τηλέφωνα.

 
Ο Τραμπ επιδεικνύει περιχαρής το Π.Δ. για την απαγόρευση εισόδου Μουσουλμάνων!

Ο δ/ντης Πολιτικής του Λευκού Οίκου Stephen Miller έχει ήδη συζητήσει επ’ αυτού με αξιωματούχους των εμπλεκόμενων υπουργείων και αρχών, δηλαδή αυτό της Εσωτερικής Ασφάλειας,  το υπουργείο Εξωτερικών, και την υπηρεσία Τελωνείων και Συνοριακών Ελέγχων. Πηγές του Λευκού Οίκου ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι αυτή η ιδέα είναι ακόμη στο επίπεδο διαμόρφωσης, και είναι άγνωστο αν και κατά πόσο θα μπορέσει να υλοποιηθεί…



Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης Sean Spicer δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Πάντως, οι ίδιες πηγές λένε πως το ζήτημα προέκυψε καθώς ο τρομοκράτης του San Bernardino, Tashfeen Malik, είχε ανεβάσει απειλητικές αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα πριν κάνει ότι έκανε. Σύμφωνα όμως με τον διοικητή του FBI James Comey, δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν όντως αυτό με τον Malik ισχύει. Θυμίζουμε ότι ο Malik μαζί με τον συνεργάτη του Syed Farook δολοφόνησαν 14 άτομα. Οι αμφιβολίες όμως που εκφράζει το FBI δεν δείχνουν να αποτρέπουν τον Ντόναλντ Τραμπ από το να βάλει μπρος τη νέα ιδέα του.
Η αμερικανική κυβέρνηση ήδη ζητάει από τους αφιχθέντες στην χώρα να παραδώσουν τις λεπτομέρειες των λογαριασμών τους στο Facebook και στο  Twitter, αλλά μόνο αν το θέλουν και οι ίδιοι. Όσοι καταφτάνουν στις ΗΠΑ βάσει του προγράμματος visa waiver, απαντούν (αν θέλουν) στο αίτημα να γράψουν πληροφορίες που αφορούν στην παρουσία τους online (δείτε το Politico). Στη συνέχεια τους ζητείται να επιλέξουν από μια λίστα τα σόσιαλ μίντια τα οποία χρησιμοποιούν π.χ. Google+, Instagram, LinkedIn και  YouTube. Τους ζητείται επίσης να γράψουν τα ονόματα που χρησιμοποιούν για τον κάθε λογαριασμό τους σε κάθε τέτοιο κοινωνικό  μέσο!
Όλα αυτά την ώρα που τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ έχουν προκαλέσει σάλο στην Αμερική, αλλά και παγκόσμιες αρνητικές αντιδράσεις, μιας και έχει απαγορευτεί η είσοδος στις ΗΠΑ πολιτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Ήδη έχουν σημειωθεί διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορα αεροδρόμια της Αμερικής, όπως π.χ. το Σάββατο το βράδυ στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες όπου περίπου 300 άτομα έκαναν καθιστική διαδήλωση. Κάτι ανάλογο έγινε και στο αεροδρόμιο O'Hare του Σικάγου, όπου οι διαμαρτυρόμενοι απέκλεισαν τον αεροσταθμό για τα οχήματα των επισκεπτών.

Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου