15.4.17

Η Μητέρα Όλων των Βομβών…



Προχθές η Αμερική αποφάσισε να ρίξει την (ίσως) μεγαλύτερη μη πυρηνική βόμβα που διαθέτει εναντίον στόχου του Ισλαμικού Κράτους στο  Αφγανιστάν. Η εν λόγω βόμβα, που επίσημα ονομάζεται GBU-43/Massive Ordnance Air Blast bomb, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά (πέραν των δοκιμών) εναντίον πραγματικού στόχου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου Adam Stump.



Τα αρχικά του ακρωνύμιού της MOABB, που μεταφέρει εκρηκτική ύλη ισοδύναμη με 11 τόνους ΤΝΤ,  σχηματίζουν και το ανεπίσημο όνομα της βόμβας: Mother of All Bombs, ή στο ελληνικότερον η Μητέρα Όλων των Βομβών…


Σύμφωνα με το Πεντάγωνο η βόμβα ρίχτηκε σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων στην περιοχή Achin της επαρχίας  Nangarhar το οποίο χρησιμοποιούσαν οι μαχητές του ISIS, και το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.
Η θηριώδης βόμβα ζυγίζει 21.000 λίβρες, και πρωτοδοκιμάστηκε το 2003. Όταν ρίχνεται από αεροσκάφος εκρήγνυται πριν ακόμη φτάσει στο έδαφος με αποτέλεσμα η ακτίνα της έκρηξης να μεγεθύνεται σε ασυνήθιστα μεγάλο βαθμό.
Ακόμη και έτσι όμως δεν πρόκειται για την μεγαλύτερη συμβατική βόμβα που διαθέτουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αφού υπάρχει και η Massive Ordnance Penetrator GBU-57 (bunker buster).
Η δε Ρωσία διαθέτει κι εκείνη παρόμοιου μεγέθους βόμβες, όπως την λεγόμενη «Πατέρας Όλων των Βομβών», που δοκιμάστηκε τελευταία το 2007, και που σύμφωνα με πληροφορίες είναι τέσσερις φορές ισχυρότερη από τις αντίστοιχες αμερικανικές. Πρόκειται για μια «θερμοβαρική» βόμβα που μεταφέρει εκρηκτική ύλη ίση με 44 τόνους ΤΝΤ!
Ο στρατηγός Joseph Votel, διοικητής του αμερικανικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, έδωσε το πράσινο φως για την χρήση της Μητέρας Όλων των Βομβών, ενώ ακόμη να επιβεβαιωθεί αν ο πρόεδρος Τραμπ ενέκρινε την χρήση της. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sean Spicer αρνήθηκε να απαντήσει σε σχετικά ερωτήματα του τύπου, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο. Πάντως, σύμφωνα με το  CNN, ο Τραμπ χαρακτήρισε την αποστολή ως «μια ακόμη επιτυχία».
Η βόμβα αυτή έχει μήκος περίπου δέκα μέτρων, και δεν χωράει στα συνηθισμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, οπότε μεταφέρεται στις αποθήκες ενός τροποποιημένου μεταφορικού αεροσκάφους τύπου MC-130 Combat Talon, από το οποίο ρίχνεται πάνω από τον στόχο με το άνοιγμα μιας ράμπας, όπως εκείνης από την οποία πέφτουν αλεξιπτωτιστές ή διάφορα κιβώτια προμηθειών.
Το αποτέλεσμα της προχθεσινής έκρηξης ήταν ο θάνατος 36 μαχητών του ISIS (95 σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες), και η καταστροφή της βάσης τους εντός ενός δικτύου τούνελ και σπηλιών μήκους περίπου 300 μέτρων. Παράλληλα, σύμφωνα με το αφγανικό Υπουργείο Άμυνας καταστράφηκαν και μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, στην έκρηξη σκοτώθηκε και ο διοικητής των δυνάμεων του ISIS Siddiq Yar.
Το αφγανικό Υπουργείο επίσης ενημέρωσε πως δεν σκοτώθηκε κανένας άμαχος στην έκρηξη, την οποία χαρακτήρισε ως την μεγαλύτερη που έχει υπάρξει.
Τέλος, να σημειωθεί πως ο μόνος αξιωματούχος που φάνηκε να δυσαρεστείται από τον βομβαρδισμό  είναι ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Hamid Karzai, που χαρακτήρισε την επίθεση ως «απάνθρωπη και ιδιαίτερα σκληρή κατάχρηση της χώρας του».

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου