23.4.17

Κινδυνεύει ο Δυτικός πολιτισμός με κατάρρευση;



Ο David Brooks περιγράφει τους φόβους του για το μέλλον των κοινωνιών στην εφημερίδα New York Times, προβλέποντας την επικείμενη κατάρρευση του Δυτικού πολιτισμού.



Τα σημάδια είναι παντού, λέει, σημειώνοντας την άνοδο διάφορων «ισχυρών ανδρών» ανά τον κόσμο, όπως οι Vladimir Putin, Recep Erdogan, Kim Jong Un, και βεβαίως ο Ντόναλντ Τραμπ…


Στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, ο Τραμπ παραβίασε κάθε έννοια ορθής πολιτικής συμπεριφοράς, όπως αυτή είχε χτιστεί κι αναπτυχθεί εδώ και πολλούς αιώνες, με τους ψηφοφόρους  να μην το αντιλαμβάνονται, ή ακόμη χειρότερα να μη νοιάζονται, λέει.
Συνεχίζει, τονίζοντας  πως οι σύγχρονες κυβερνήσεις αρχίζουν όλο και πιο πολύ να μοιάζουν με την πρώιμη μαφία, να κυβερνώνται δηλαδή από εμπορικές φατρίες βασισμένες σε στενές οικογενειακές σχέσεις. Παράλληλα, δηλώνει ανήσυχος με την ανάδυση περιθωριακών πολιτικών κομμάτων, όπως αυτό της Marine Le Pen στη Γαλλία, ταυτόχρονα με την κατάρρευση των αρχών του φιλελευθερισμού στην Αμερική, που αποδεικνύεται με τις πρόσφατες αποδοκιμασίες ομιλητών στα πανεπιστήμια.
Στις μέρες μας, ολόκληρη η «ιδέα» του Δυτικού πολιτισμού αρχίζει να εκλαμβάνεται ως αντιδραστική και καταπιεστική, σημειώνει, προσθέτοντας πως αν στα αλήθεια οι λαοί πιστεύουν πως αυτό που ζήσαμε ήταν καταπιεστικό, τότε θα πάρουν ένα σκληρό μάθημα από αυτό που βλέπει να έρχεται.
Ανάλογα δυστοπικές προβλέψεις για το μέλλον κάνει και η Rachel Nuwer στο BBC, έχοντας συνομιλήσει με επιστήμονες και ιστορικούς για τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις των κοινωνιών της Δύσης. Τα δυο κυρίαρχα θέματα που προβάλλει είναι το οικονομικό και περιβαλλοντικό στρες που θα σημαδέψουν το μέλλον μας, καταλήγοντας όμως σε μια όχι και τόσο σκοτεινή διαπίστωση, την οποία έθεσε ένας από τους αισιόδοξους συνομιλητές της: «Ο Δυτικός πολιτισμός δεν είναι μια χαμένη υπόθεση. Αν χρησιμοποιήσουμε την λογική και την επιστήμη ως οδηγούς στην λήψη των αποφάσεων, τότε σε συνδυασμό με εξαίρετες ηγεσίες και με μπόλικη καλή θέληση, ίσως η ανθρωπότητα μπορέσει να ανέβει σε ανώτερα επίπεδα ανάπτυξης και ευμάρειας»…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου