17.4.17

Από τα ψηλά στα χαμηλά και τούμπαλιν…



Ελάχιστοι είναι οι άνδρες δημόσια πρόσωπα που είδαν την μοίρα και την εικόνα τους να αλλάζουν τόσο δραματικά όσο άλλαξαν για τον Γάλλο στρατηγό Philippe Pétain που στη διάρκεια του Α’ΠΠ είχε χαρακτηριστεί ως ο «σωτήρας του Verdun», συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανακοπή της γερμανικής προέλασης στη Γαλλία.



Τον Μάιο του 1917 προήχθη σε γενικό διοικητή των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων. Μερικές δεκαετίες αργότερα, μετά την γερμανική εισβολή και κατάκτηση της Γαλλίας, ο απ’ όλους σεβαστός 84χρονος ήρωας κλήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση…


Βλέποντας την συντριπτική ήττα των γαλλικών στρατευμάτων, ο ήρωας του Verdun ζήτησε ανακωχή. Έτσι, στις 22 Ιουνίου του 1940, οι Γάλλοι παραδόθηκαν επίσημα στην γερμανική Βέρμαχτ, σε μια τελετή παράδοσης που έλαβε χώρα στο ίδιο βαγόνι και στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου οι Γερμανοί είχαν παραδοθεί στους Γάλλους τον Νοέμβριο του 1918.
Σύμφωνα με τους όρους της παράδοσης, η Βόρειος Γαλλία θα ήταν υπό γερμανική κατοχή, ενώ η Νότιος Γαλλία, 40% του συνολικού εδάφους της χώρας, θα παρέμενε τύποις ανεξάρτητη, με δική της κυβέρνηση και με έδρα την πόλη θέρετρο Vichy της κεντρικής Γαλλίας, 350 περίπου χιλιόμετρα νοτίως του Παρισιού. Επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης θα ήταν ο Pétain. Μια άλλη μικρή περιοχή στη νοτιοανατολική Γαλλία, κοντά στη Νίκαια, θα ελέγχονταν από τους Ιταλούς, οι οποίοι μπήκαν στον πόλεμο ως σύμμαχοι των Γερμανών στις 10 Ιουνίου.
Τον Οκτώβριο του 1940, στην περιοχή Montoire, ο Philippe Pétain συναντήθηκε με τον Αδόλφο Χίτλερ, και αν και αρνήθηκε σθεναρά την συμμετοχή γαλλικών δυνάμεων στην σχεδιαζόμενη γερμανική εισβολή στην Βρετανία, εν τούτοις οι φωτογραφίες που τον έδειχναν να κάνει χειραψία με τον Χίτλερ, και που έκαναν τον γύρο του κόσμου, συνετέλεσαν στο να χαρακτηριστεί ως προδότης της πατρίδας τους, και η κυβέρνηση του Vichy ως δοσίλογη.
Τον Αύγουστο του 1945, ο πρώην ήρωας της Γαλλίας δικάστηκε για συνεργασία με τον εχθρό και βρέθηκε ένοχος. Καταδικάστηκε μάλιστα σε θάνατο. Ο στρατηγός De Gaulle παρενέβη, και λαμβάνοντας υπόψη τόσο την προχωρημένη ηλικία του όσο και το ηρωικό του παρελθόν, μετέτρεψε την θανατική ποινή σε ισόβια κάθειρξη.
Ο 89χρονος πλέον στρατηγός που λόγω της υγείας του έχρηζε συνεχούς φροντίδας  «φυλακίστηκε», με αρκετές ανέσεις, στο νησί Île d’Yeu στην Ατλαντική ακτή της Γαλλίας, όπου και πέθανε τον Ιούλιο του 1961 σε ηλικία 95 ετών.
Η σορός του ετάφη στο κοιμητήριο Cimetière communal de Port-Joinville, κοντά στο σημείο όπου πέρασε τα τελευταία του χρόνια. Πολλοί ήταν εκείνοι που ζητούσαν να ταφεί, έστω αργότερα, στον τάφο που είχε ετοιμαστεί για αυτόν στο πεδίο μάχης που δόξασε, στο Verdun. Μάλιστα, το 1973 εξτρεμιστές έκλεψαν το φέρετρό του και απαίτησαν από τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Georges Pompidou να τον θάψουν στο κοιμητήριο Douaumont μαζί με άλλους ήρωες της πατρίδας.
Τελικά, οι αρχές μπόρεσαν να βρουν το κλεμμένο φέρετρο, το οποίο ετάφη με στρατιωτικές τιμές, και με στεφάνι από τον Pompidou, στον ίδιο τάφο όπου είχε ταφεί αρχικά στη νήσο Île d’Yeu.

RHP
Απόδοση: S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου