20.4.17

Βουτηγμένοι στη βρομιά…



«Περσινά ξινά σταφύλια. Το κόμμα της Novartis, του Κήρυκα Χανίων, των κρυμμένων -από το πόθεν έσχες- ακινήτων του Βολταίρου, εσχάτως και του κ. Σημίτη, κάθε φορά που στριμώχνεται φωνάζει “Βενεζουέλα“». Μοστράρεται ως… μετρ της επικοινωνίας ο Νίκος Παππάς, αλλά με την απάντηση που έδωσε στο νέο ντόρο που ξέσπασε σχετικά με το περιβόητο ταξίδι του στη Βενεζουέλα το 2013, αποκαλύπτει άνθρωπο που ξεχνά τα στοιχειώδη της επικοινωνίας. Προφανώς, επειδή βρίσκεται σε κατάσταση μεγάλου εκνευρισμού (αν όχι πανικού).




Η πρώτη απάντηση που έδωσε, σε ελεύθερη μετάφραση, έλεγε: εσείς δε δικαιούστε να μιλάτε, γιατί κουβαλάτε το βάρος πολλών σκανδάλων. Ολος ο κόσμος την αντελήφθη ως μια προσπάθεια συμψηφισμού, που αυτομάτως φέρνει τους συριζαίους στον ίδιο παρονομαστή (της διαπλοκής και της μίζας) με τους άλλους. Ο Παππάς παραδέχτηκε -εμμέσως πλην σαφώς- ότι «κάτι τρέχει» με το ταξίδι στη Βενεζουέλα, αλλά η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «δεν έχουν μούτρα για να μιλάνε»…


Η δεύτερη παρέμβαση του Παππά (στο κομματικό ραδιόφωνο, στο οποίο κατέφυγε προφανώς επειδή στριμώχτηκε) ήταν ακόμα πιο άθλια. Το ταξίδι, είπε «έγινε σε καιρό που δεν ήμουν βουλευτής, πολύ περισσότερο υπουργός». Σαν κλεφτρόνι που προσπαθεί να απολογηθεί σ' ένα δικαστήριο, ενώπιον του οποίου έχει συρθεί με σωρεία αποδείξεων. Εχει καμιά σημασία αν το 2013 δεν ήταν ούτε βουλευτής; Ηταν διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Τσίπρα, ήταν το alter ego του Τσίπρα και όλοι έτσι τον κρίνουν (και δικαίως). Αλλωστε, ο ίδιος έχει παραδεχτεί ότι το ταξίδι εκείνο είχε πολιτικό περιεχόμενο, δεν ήταν προσωπικό. Οπότε τι σημασία έχει αν ήταν βουλευτής; Κάποιος που κάνει επαφές με κυβερνητικούς παράγοντες της Βενεζουέλας δεν είναι ο πρώτος τυχόντας.
Τον περασμένο Οκτώβρη-Νοέμβρη, όταν εμφανίστηκαν τα πρώτα δημοσιεύματα για το ταξίδι του Παππά στη Βενεζουέλα, γράφαμε ότι η αστική αντιπολίτευση βρήκε τον αδύνατο κρίκο και θα συνεχίσει να «ξεροψήνει» τον Παππά, γιατί χτυπώντας αυτόν χτυπάει τον Τσίπρα και έτσι ξεθωριάζει το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόλις, λοιπόν, η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ξανάβαλε μπροστά τη σκανδαλολογία και τις εξεταστικές επιτροπές (έχοντας στο μεταξύ πανηγυρίσει για την απαλλαγή των Βατοπεδινών από την… ανεξάρτητη Δικαιοσύνη), η αντιπολίτευση -που προφανώς έχει στοκ φωτογραφιών από το ταξίδι στη Βενεζουέλα- αποκάλυψε την επόμενη φάση: ο Παππάς πήγε και στο νησί Μαργαρίτα, γνωστό «φορολογικό παράδεισο». Και δεν πήγε μόνο με τον Αρτεμίου, αλλά συνοδευόμενος και από τον «αμφιλεγόμενο» λιβανέζο επιχειρηματία Μαχέντ Χαλίλ, χρησιμοποιώντας μάλιστα το ιδιωτικό λίαρ τζετ του τελευταίου. Πριν προλάβει να καταλαγιάσει ο θόρυβος από το σχετικό δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», το θέμα είχε φτάσει στη Βουλή. Πρώτα με ερώτηση του Βενιζέλου, που κινήθηκε μόνος του, ανεξάρτητα από το ΠΑΣΟΚ, και στη συνέχεια με ερώτηση του Μητσοτάκη και σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Η ΝΔ υπέβαλε και αίτημα να κληθεί ο Παππάς στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να δώσει εξηγήσεις.




Στοιχεία, φυσικά, για λογαριασμούς σε offshore εταιρίες ή για χρηματοδότηση από το καθεστώς της Βενεζουέλας προς τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν. Τι να τα κάνουν, όμως, όταν υπάρχει όλο το «πακέτο» της σκανδαλολογίας; Το alter ego του Τσίπρα, ένας κύπριος δικηγόρος που στήνει offshore εταιρίες, τώρα και ένας «αμφιλεγόμενος» λιβανέζος μεσάζοντας, πηγαινοέρχονται με το λίαρ τζετ του τελευταίου μεταξύ Βενεζουέλας και Isla Margarita! Αρκούν για να γίνει ο ντόρος που θέλουν και για να «ξεροψήσουν» τους συριζαίους, που δεν είναι δα και στα καλύτερά τους, καθώς όχι μόνο συνεχίζουν τη μνημονιακή πολιτική, αλλά και ετοιμάζονται να ψηφίσουν την παράταση του Μνημόνιου, με προ-νομοθέτηση νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Το ότι (ακόμα) δεν έχουν στοιχεία, όμως, δε σημαίνει πως όλα είναι… πολιτικά καθαρά. Ο ίδιος ο χειρισμός της υπόθεσης, όταν πρωτοέσκασε, τον Οκτώβρη του 2016, πρόδιδε ενοχή των συριζαίων. Ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου «συνελήφθη» να βγαίνει από το μέγαρο Μαξίμου. Μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, πρώην αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου, αλλά και σύμβουλος καπιταλιστικών επιχειρήσεων, δεν είχε κανένα πρόβλημα να παραδεχτεί ότι πήγε στο Μαξίμου στις 10 Οκτώβρη, προκειμένου «να υποβάλω, εκ μέρους και για λογαριασμό πελάτη μου, πρόταση με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελληνική Δημοκρατία». Ποτέ δε μάθαμε τι έγινε με την… επενδυτική πρόταση, όμως εύλογα αναρωτιέσαι: από πότε αυτά τα θέματα ρυθμίζονται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με κρυφές συναντήσεις, και όχι στο επίπεδο των αρμόδιων υπηρεσιών; Από… πάντοτε. Γι' αυτό και μιλούσαμε για διαπλοκή. Επομένως, σ' αυτόν τον τομέα εξακολουθούν να γίνονται όσα γίνονταν και επί των προηγούμενων κυβερνήσεων: αδιαφάνεια και παζάρια με καπιταλιστές σε πολιτικό επίπεδο, έξω από τις υπηρεσιακές δομές.
Κάποια στιγμή αργότερα, ο Αρτεμίου, που βρήκε την ευκαιρία να διαφημιστεί ως λομπίστας και να κερδίσει πελατεία, ξεφούρνισε τον ορισμό της διαπλοκής: «Τον Νίκο τον γνώρισα σε αυτό το ταξίδι στη Βενεζουέλα και λόγω της ηλικίας αποκτήσαμε κάποια οικειότητα. Δεν σας κρύβω ότι αργότερα λόγω των επιχειρηματικών μου δραστηριοτήτων και με τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα και με άλλους υπουργούς προωθούσα τα συμφέροντα των πελατών μου»! Εμφάνισε το Μαξίμου ως παραμάγαζο όπου πήγαινε κρυφά και έκλεινε συμφωνίες για λογαριασμό πελατών του, έχοντας αποκτήσει φιλική σχέση με τον Παππά!
Αλλά και όσον αφορά αυτό καθαυτό το ταξίδι στη Βενεζουέλα, επικράτησε πανικός και ομολογίες με τη μέθοδο της διολίσθησης. «Υπήρχε μία διερεύνηση αν θα μπορούσε ο τότε αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να επισκεφθεί τη χώρα και διερεύνηση άλλων δυνατοτήτων σε σχέση με αγορά προϊόντων αγροτικών από τα κρατικά σούπερ μάρκετ της Βενεζουέλας εκείνο τον καιρό», ήταν η πρώτη εκδοχή του Παππά. «Σιγά να μην πήγαμε στα supermarket της Βενεζουέλας για να αγοράσουμε πιπεριές και φασόλια» απάντησε ειρωνικά ο Αρτεμίου από το twitter!
Ο Παππάς αναγκάστηκε να διαρρεύσει σε φιλικό Μέσο (ΕφΣυν) άλλο σενάριο. Οτι πήγε στη Βενεζουέλα συνοδευόμενος από τον Αρτεμίου, ο οποίος εκπροσωπούσε τους Βαρδινογιάννηδες και κάποιους εφοπλιστές, που ήθελαν να κάνουν μπίζνες στο πλαίσιο του προγράμματος «πετρέλαιο αντί για τρόφιμα» της κυβέρνησης Μαδούρο. Σύμφωνα μ' αυτό το σενάριο, οι Τσιπραίοι μπήκαν στη μέση για να διευκολύνουν τους έλληνες καπιταλιστές, που δεν τους βοηθούσε η αμερικανόδουλη πολιτική της συγκυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων.
Αυτό δεν υποστηρίχτηκε επίσημα, όμως έτσι κι αλλιώς πόσο τιμητικό θα μπορούσε να είναι για τους συριζαίους το να εμφανίζονται ως πολιτικοί μεσάζοντες για μπίζνες ελλήνων καπιταλιστών; Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο στόμα είναι: γίνονται αυτά τα πράγματα χωρίς το… αζημίωτο;



Η υπόθεση βρομούσε… διαπλοκή. Το δεξί χέρι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε τον μεσάζοντα ανάμεσα σε έλληνες καπιταλιστές και την κυβέρνηση μιας τρίτης χώρας. Για ποιο λόγο; Για να βοηθήσει στην… οικοδόμηση του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα; Και οι Βαρδινογιάννηδες ήθελαν μεσάζοντα τον Παππά για να κάνουν μπίζνες στη Βενεζουέλα;  Μήπως ήταν οι Τσιπραίοι που ήθελαν να γίνει η «δουλειά» και οι Βαρδινογιάννηδες δεν τους χάλασαν το χατίρι, ενώ μετά, χολωμένοι από το «ρίξιμο» που έφαγαν στα τηλεοπτικά από τον Τσίπρα και τον Παππά, έσπευσαν να βγάλουν τα άπλυτα των Τσιπροπαππάδων στη φόρα;
Ο Αρτεμίου, που για λίγες μέρες έγινε τηλεπερσόνα, άρχισε να λέει ότι στη Βενεζουέλα πήγαν για να πουλήσουν αντζούγιες, λάδι, ελιές, προϊόντα μακράς διάρκειας, αλλά τα χάλασαν στους οικονομικούς όρους. Και τα στελέχη του ομίλου Βαρδινογιάννη τι γύρευαν, να πουλήσουν φασόλια και αντζούγιες; Ποιος μπορούσε να το χάψει αυτό, όταν είναι γνωστό ότι εκείνη την περίοδο το τσαβικό καθεστώς προωθούσε το πρόγραμμα «πετρέλαιο για τρόφιμα»;
Τα μισόλογα, οι διαρροές, οι διαψεύσεις που μετά… διαψεύδονται, όλη αυτή η ενοχική συμπεριφορά, που από τη μεριά των Τσιπραίων συνεχίζεται και τώρα, δείχνει ότι αυτοί οι τύποι λειτουργούσαν σαν βαποράκια καπιταλιστικών συμφερόντων, στην προσπάθειά τους να πετύχουν στήριξη απ' αυτά τα συμφέροντα (ειδικά όσα είχαν και επιχειρήσεις ΜΜΕ). Γι' αυτό πήγαινε ο Παππάς με τους ανθρώπους των Βαρδινογιάννηδων στη Βενεζουέλα, γι' αυτό και συναντιόταν κρυφά ο Τσίπρας με τον Ψυχάρη, φτιάχνοντάς του ο ίδιος το εσπρεσάκι του. Αν υπάρχει και «κάτι άλλο» δεν το γνωρίζουμε, αλλά δε θα εκπλαγούμε αν αποκαλυφθεί.



ΥΓ. Ονομα και πράμα ο Ησυχος της ΛΑΕ. Συνόδευε τον Παππά στη Βενεζουέλα, είχε τις «άκρες» του (γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λατινική Αμερική γαρ), ξέρει «τα πάντα όλα», αλλά κάνει την πάπια, καθώς κανένας δεν ασχολείται με την πάρτη του. Μια καλή ιδέα θα ήταν να αλλάξει το επώνυμό του από Ησυχος σε… Μουλωχτός. Κατά τα άλλα, ο Ησυχος συνόδευε τον Παππά στη Βενεζουέλα, ο Στρατούλης παρέα με τον Φλαμπουράρη έκαναν μυστικές διαπραγματεύσεις στην έδρα του ομίλου Μελισσανίδη και έκλειναν «ντιλ» για την υποστήριξη των συμφερόντων του, κι όλ' αυτά ενόσω ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν ακόμα στην αντιπολίτευση. Κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι ή… σκατά από τον ίδιο βόθρο (για ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΕ λέμε).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου