30.5.17

Πώς να συντρίψουμε τον Τσίπρα…



Το τι ακριβώς συμβαίνει με την περιβόητη «διαπραγμάτευση», όσοι παρακολουθείτε τα σημειώματα αυτά το γνωρίζετε ήδη, πολύ καλά…
Και σε αντίθεση με παρά πολλούς άλλους, εσείς δεν έχετε «αιφνιδιαστεί»!
Έτσι δεν είναι;
--Σας είχα προειδοποιήσει, πως δεν αρκούσε «να ψηφίσει τα πάντα» ο Τσίπρας στη Βουλή, για να στρωθεί ο δρόμος του με «ροδοπέταλα»…





--Σας είχα προειδοποιήσει, πως τα «πολύ καλά νέα» που «οσμιζόταν» από το Eurogroup της 22ας Μαϊου (το περιβόητο too good to be true) ήταν… «μούφα»!
--Σας είχα προειδοποιήσει, πως μέτρα για το χρέος δεν θα έπαιρνε, πέρα από τα παραμετρικά που είχαν ήδη υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι το 2012 στο Σαμαρά!
Κι αυτά πλέον, κατά το ΔΝΤ, δεν φτάνουν πια...  (Κι ούτε αυτά του τα έδωσαν ακόμα…)…




--Σας είχα πει πως η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, πάει για μετά τις Γερμανικές εκλογές. Ουσιαστικά από το νέο έτος
--Σας είχα πει πως χωρίς συμφωνία για το χρέος που να ικανοποιεί το ΔΝΤ, το Ταμείο δεν πρόκειται να ανακοινώσει τη συμμετοχή του στο Ελληνικό Πρόγραμμα… Θα μείνει ως «υπερ-επόπτης» από δω και μπρός (κακά νέα για την Κυβέρνηση), αλλά δεν θα βάλει το ίδιο χρήματα! (Κι αυτό το τελευταίο είναι ακόμα χειρότερα νέα για την κυβέρνηση Τσίπρα)
--Σας είχα πει πως, χωρίς συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους ο Ντράγκι δεν πρόκειται να δώσει «ποσοτική χαλάρωση» (το περιβόητο QE)…
--Σας είχα πει ακόμα, ότι χωρίς τελική συμφωνία για το χρέος και χωρίς QU, είναι πρακτικά αδύνατο να βγούν στις αγορές τους επόμενους μήνες (κι αν το αποτολμούσαν, οι συγκρίσεις με τις δοκιμαστικές εξόδους Σαμαρά τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2014, θα ήταν συντριπτικές σε βάρος τους…)
--Σας είχα πει ότι χωρίς δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές φέτος (και χωρίς QU), δεν πρόκειται να λήξει η εποχή Μνημονίων μετά τον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς. Οπότε ήδη οι δανειστές ετοιμάζονται για το επόμενο μνημόνιο (από τα υπόλοιπα του τωρινού συν όσα – λίγα – βάλει τότε το ΔΝΤ)
Αυτά που σας επαναλαμβάνω μονότονα εδώ και καιρό (και κόντρα στους επίσημους – διθυραμβικούς μέχρι προχθές - ισχυρισμούς της κυβέρνησης) τώρα έχουν βγει! Όλα…
--Σας είχα πει, επίσης, ότι τον βάζουν να κάνει τα… «ανείπωτα», όχι για να τον στηρίξουν να τα εφαρμόσει, αλλά για να τον ρίξουν μετά! Αφότου του έχουν «τσαλακώσει» πλήρως το «αντιμνημονιακό προφίλ»! Για να μην μπορεί μετά να χαλάει τον κόσμο…
--Σας είχα πει ότι του βάζουν πρόσθετη λιτότητα 14 δισεκατομμυρίων – για να καλύψουν υποτιθέμενο δημοσιονομικό κενό 6 δισεκατομμυρίων – για να τον εκθέσουν ανεπανόρθωτα, να του τραβήξουν το χαλί αμέσως μετά, και να έχουν περιθώρια να δώσουν ανακούφιση λιτότητας στην επόμενη κυβέρνηση…
Μεγάλα περιθώρια «ανακούφισης» (μείωσης της λιτότητας): Τουλάχιστον 7-8 δισεκατομμύρια! Χωρίς να κινδυνεύουν τα πλεονάσματα (6-7 δισεκατομμύρια)…
--Σας είχα προειδοποιήσει ότι τον «καίνε» τώρα ως… μελλοντική αντιπολίτευση, για να τον κάψουν αμέσως μετά ως τωρινή κυβέρνηση! 

Γιατί μπορεί να τους ψήφισε τα πάντα – ακόμα και τα εντελώς αχρείαστα – αλλά δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτε! Σας τα είχα πει όλα αυτά… Κι έρχεται εκπρόσωπος του ΔΝΤ προχθές και το λέει καθαρά:
--Αν υπήρχε Μακρόν στην Ελλάδα θα μπαίναμε την επόμενη στιγμή στο Πρόγραμμα! Το ακούσατε; Το καταλάβατε; Τι θέλει να πει ο «ποιητής»; Ότι το πρόβλημα του ΔΝΤ με το Ελληνικό Πρόγραμμα, δεν είναι το…χρέος (μόνο). Είναι η κυβέρνηση (Τσίπρα)! Με αυτή την κυβέρνηση, όλες οι μελλοντικές προβλέψεις για μεταρρυθμίσεις ανάπτυξη και αποκρατικοποιήσεις είναι μίζερες και ψαλιδισμένες. Αν άλλαζε η κυβέρνηση, (αν ερχόταν ένας μεταρρυθμιστής τύπου «Μακρόν»), τότε το ΔΝΤ θα έμπαινε «την επόμενη στιγμή», σε αυτό το Πρόγραμμα, αυτής της Ελλάδας με αυτό το χρέος! Τι δεν καταλαβαίνουν πια; Τους είπε τρία πράγματα:
--Τους είπε πρώτον να φύγει αυτή η κυβέρνηση!
--Τους είπε δεύτερον, όσο μένει συμφωνία για το χρέος δεν θα υπάρξει (χωρίς γενναίο κούρεμα από πλευράς Ευρωπαίων, πράγμα όμως που οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν ούτε να το ακούν, κι όχι μόνο οι Γερμανοί…)
--Τους είπε τρίτον, ότι όσο καθυστερούν τόσο ανεβαίνει ο λογαριασμός! Και για τους Έλληνες, βεβαίως (που πληρώνουν σε λιτότητα διαρκείας και γίνονται «αποικία χρέους»!)
Αλλά και για τους Ευρωπαίους δανειστές (που ανεβαίνει το κόστος «ανακούφισης» του Ελληνικού χρέος ή/και ονομαστικού κουρέματος εκ μέρος τους!). Με αυτούς τους «οιωνούς» πάμε πια στο νέο ορόσημο, το Eurogroup της 15ης Ιουνίου:
--Ξεχάστε τη συμφωνία για το χρέος τώρα (από Γερμανούς κλπ),
--ξεχάστε το QE (από Ντράγκι και ΕΚΤ)
--και μάλλον καλύτερα να αλλάξει και η τωρινή κυβέρνηση (από ΔΝΤ)!
Θρύψαλα όλο το αφήγημα του Τσίπρα! Κι ύστερα έρχονται οι δημοσκοπήσεις…
Η μια πιο απογοητευτική (για το ΣΥΡΙΖΑ) από την άλλη…
--Παρά την υποτιθέμενη «13η σύνταξη» που έδωσε τον περασμένο Δεκέμβρη,
--παρά… το επικολυρικό σίριαλ της «ηρωικής διαπραγμάτευσης» επί μήνες,
--παρά τα «πέτσινα» θηριώδη πλεονάσματα (που οδήγησαν σε… νέα μέτρα λιτότητας φέτος, κι όλα τα επόμενα χρόνια),
--παρά το παραμύθι με τα «αντίμετρα» (που το πίστεψαν ελάχιστοι, ούτε καν οι μισοί από τους κατακαημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ!) παρ’ όλα αυτά, η πρόθεση ψήφου για το ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «κολλημένη» ανάμεσα στο 15,5% και στο 17,5%!
Και το πιο σημαντικό: Σε τελική «εκτίμηση ψήφου», ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει τώρα από το 19,30 μέχρι 21.4% Ενώ η ΝΔ παίρνει από 36,5% ως 38% και αυτοδυναμία!
Κι αυτά όλα, πριν την οριστική κατάρρευση του «όλου αφηγήματος»!
Στο αμέσως προσεχές μέλλον, τα ποσοστά για το ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να πάνε ακόμα πιο κάτω… Και της ΝΔ ακόμα πιο πάνω. Ο Τσίπρας ξέρει πια πως αν δεν αντιδράσει, θα είναι δύσκολο να «ακουμπήσει» το 20%. Πολύ περισσότερο να το ξεπεράσει. Και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να εμποδίσει εκλογικό θρίαμβο για τη ΝΔ. Άρα είναι απαραίτητο για τον Τσίπρα, τις προσεχείς μέρες-εβδομάδες, να πάει σε εντελώς νέο «αφήγημα»! Γιατί στη διακυβέρνηση δύο πράγματα έχουν σημασία:
--Πρώτον, τα πραγματικά αποτελέσματα της πολιτικής σου…
--Και δεύτερον, οι «προσδοκίες» - ελπίδες, έστω και ψεύτικες, που μπορείς να δημιουργήσεις για τους πολίτες, για να μειώσεις τις απώλειες ή να μεγιστοποιήσεις τις επιτυχίες σου, ή να παρουσιάσεις της απώλειες ως… «νίκες», ή να για να ανακόψεις τις προοπτικές του αντιπάλου.
Με δύο λόγια το «αφήγημα»… Μέχρι στιγμής ο Τσίπρας υπήρξε ιδιαίτερα ανίκανος σε πραγματικά «επιτεύγματα» διακυβέρνησης, αλλά και πολύ ικανός σε «αφήγημα». Στο προπαγανδιστικό «παραμύθιασμα», δηλαδή… Τώρα έχασε το «υπέρ-όπλο» του: Το «αφήγημα». Και πρέπει, επειγόντως, να βρει άλλο…  Το πρώτο που μπορεί να επιλέξει είναι η ψευτο-«συναίνεση»! Με έκκληση για «εθνική συσπείρωση απέναντι στους δανειστές»! Ακόμα (αν κι αυτό μοιάζει λιγότερο πιθανό για την ώρα – πάντως μη το αποκλείετε εντελώς) και πρόταση για «οικουμενική κυβέρνηση! Από την τωρινή Βουλή εννοείται… «Ελάτε να πάμε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι να τους αντιμετωπίσουμε»! (και να πάρετε όλα τα άλλα κόμματα μερίδιο για τα ολέθρια σφάλματα της δικής μου πολιτικής!)
Το δεύτερο - αν δεν περπατήσει το πρώτο – πρόωρες εκλογές με πρόταγμα:
--Με υπονομεύουν οι άθλιοι δανειστές, στηρίξτε με και ψηφίστε με για να τους τιμωρήσετε. Για να μη τους κάνετε το χατήρι… (Μ’ άλλα λόγια, τιμωρήστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και ειδικά τη ΝΔ, που «εκπροσωπεί την Τρόϊκα του εσωτερικού», και επιφυλάσσει μόνο δεινά για τον Ελληνικό λαό)…
Στο πρώτο αφήγημα θα προσπαθήσει να «καπελώσει» την ενωτική προδιάθεση του εκλογικού σώματος (φυσιολογική σε στιγμές κινδύνου). Και να «φθείρει» τα υπόλοιπα κόμματα που θα «συναινέσουν» στην αποδοχή των συνεπειών από τα δικά του σφάλματα. Που δεν θα είναι πια μόνο «δικά» του, αφού θα τα έχουν επωμιστεί κι όλοι οι άλλοι… Όμως, είναι πολύ δύσκολο και πολύ αργά πια για να βρει «συνενόχους» ο κ. Τσίπρας. Αν και αρκετοί δουλεύουν το σενάριο αυτό, και το προωθούν, ακόμα και εκτός ΣΥΡΙΖΑ…. Όχι μόνο έχει κάψει όλες τις «γέφυρες» με την αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ελλοχεύει και ο κίνδυνος να αναδειχθεί «αξιωματική αντιπολίτευση» η… ΧΑ! Κανείς δεν είναι τόσο βλάκας, ώστε να αποδεχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τις ολέθριες συνέπειές του…
--Στο δεύτερο αφήγημα θα προσπαθήσει να οικειοποιηθεί, όχι την «ενωτική προδιάθεση» αλλά την τιμωρητική ψήφο των Ελλήνων (που κι αυτή διευρύνεται σε περιόδους παρατεταμένης κρίσης). ‘Ώστε αντί να «τιμωρήσουν» αυτή τη φορά τον Τσίπρα που τους χαντάκωσε, θα προσπαθήσει να την στρέψει κατά της αντιπολίτευσης, που παίζει, υποτίθεται, τα παιγνίδια των «κακών δανειστών»…
Εκείνο που καθιστά δύσκολα ή ανέφικτα τα σχέδιά του είναι τρία άλλα ευρήματα των δημοσκοπήσεων:
--Πρώτον, ότι ο κόσμος θεωρεί καλύτερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών εκείνη των Σαμαρά-Βενιζέλου με 33%. Και χειρότερη μνημονιακή κυβέρνηση (ακριβέστερα δεύτερη από το τέλος σε προτίμηση), την κυβέρνηση Τσίπρα! (μόλις 17% - Pulse τον περασμένο Απρίλιο). 



--Δεύτερον, ότι από όλα τα «μνημόνια λιτότητας», μακράν οι περισσότεροι θεωρούν χειρότερο (με 40%) αυτό που έφερε ο Τσίπρας! Ενώ μακράν οι λιγότεροι θεωρούν πιο «οδυνηρό» (με μόλις 13,5%) εκείνο της κυβέρνησης Σαμαρά. (ΠΑΚΑΚ, προχθές)
Στην μια περίπτωση η κυβέρνηση Σαμαρά υπερέχει ήδη του Τσίπρα με double score, ενώ στη δεύτερη η κυβέρνηση Τσίπρα υστερεί της κυβέρνησης Σαμαρά με triple score!
--Και τρίτον, πάνω από τους μισούς Έλληνες δηλώνουν απογοητευμένοι από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιστεύουν πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις! 57% του συνόλου των ερωτηθέντων, θεωρούν πως υπάρχει εναλλακτική λύση, αλλά αυτή ΔΕΝ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!
Το 62% υπέρ του φαιδρού δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015, απλά δεν υπάρχει πια! Έχουν αντιστραφεί πια οι τότε συσχετισμοί του εκλογικού σώματος… (κι όσοι τους επικαλούνται ακόμα, έχουν… χάσει «συνέχειες»!) 57% έχουν σήμερα στραφεί, όχι απλώς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπέρ μιας άλλης «εναλλακτικής»! ΔΕΝ είναι «ψεκασμένοι»! ΔΕΝ θέλουν, αυτοί τουλάχιστον, «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα»… Αυτό το τεράστιο μέρος του εκλογικού σώματος αποτελεί δυνητικό ακροατήριο για τη ΝΔ σήμερα… Σε αυτό πρέπει να απευθυνθεί άμεσα… Να το διευρύνει ως «ακροατήριο» και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της απ’ αυτό (ως εκλογική «δεξαμενή»)… Να κάνει «επίθεση διαρκείας» για να απομονώσει το ΣΥΡΙΖΑ! Που κατέστησε την Ελλάδα «αποικία χρέους»!
Και να υποσχεθεί, ότι θα απαλλάξει τη χώρα από τέτοια «αποικιακά δεσμά»…
Με αυτά τα λόγια! Να στρέψει την «τιμωρητική» ψήφο κατά του ΣΥΡΙΖΑ!
Να αξιώνει σε κάθε αποστροφή του λόγου της, από τον Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη για τα ολέθρια αποτελέσματα της πολιτικής του! Κι έτσι να εξουδετερώνει ταυτόχρονα και τις απεγνωσμένες και κίβδηλες «ενωτικές του χειρονομίες» και το διχαστικό του λόγο, την άγρια μισαλλοδοξία στην οποία αργά ή γρήγορα θα καταφύγει. Και τέλος να δώσει πραγματική εναλλακτική προοπτική.
Όταν έχουν βάλει στον Τσίπρα 14 δισεκατομμύρια πρόσθετη λιτότητα, για να πιάσει πλεονάσματα 6-7 δισεκατομμυρίων, σίγουρα υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις ανακούφισης! Με μια άλλη πολιτική – και μιαν άλλη κυβέρνηση - που θα δίνει έμφαση πια σε όσα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κάνει: Μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις! Και μείωση του δημοσίου… Και με επιστροφή στο δημοσιονομικό σενάριο που οι ίδιοι οι «θεσμοί» προέβλεπαν για την Ελλάδα επί Σαμαρά: 3% μέση πραγματική ανάπτυξη μέχρι το 2022 τουλάχιστον! (έναντι 1,5% το πολύ ανάπτυξη μέχρι το 2022, που προβλέπουν τώρα επί Τσίπρα).
Τα ΔΝΤ άλλωστε το είπε σαφώς. Πιο σαφώς δεν γίνεται: Αν υπήρχε μεταρρυθμιστής στην Ελληνική κυβέρνηση, θα επιστρέφαμε στο Πρόγραμμα την άλλη στιγμή… Η ΝΔ έχει και το «δημοσιονομικό χώρο» 8 δισεκατομμύρια περιθώρια για περικοπές λιτότητας για τα επόμενα χρόνια. Και περισσότερα μόλις επιταχυνθεί η ανάπτυξη) και το εκλογικό ακροατήριο (πάνω από΄57%) και το «όπλο» («δικαίωση Σαμαρά» και επιστροφή στις προοπτικές που είχε βάλει τη χώρα ο Σαμαράς) και το «έναυσμα» απ’ έξω και τις «κοινωνικές πιέσεις» από μέσα (κι όχι μόνο στα οικονομικά – και στην ασφάλεια επίσης) για να συντρίψει το ΣΥΡΙΖΑ! Και να του εξουδετερώσει πλήρως κάθε νέο «αφήγημα»… (Τώρα που το παλαιό του «αφήγημα» έγινε θρύψαλα).

Θανάσης Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου