21.5.17

«Survivor» εναντίον Τσίπρα…



Την Παρασκευή το απόγευμα διαπράχθηκε μια πρωτοφανής απρέπεια σε βάρος της κυρίας Φ. Γεννηματά. Η λέξη “απρέπεια” είναι ιδιαίτερα επιεικής, καθώς σέβομαι και την εφημερίδα και τον αναγνώστη. Τι έγινε λοιπόν;





Ο πρόεδρος της Βουλής άλλαξε τη σειρά των ομιλητών σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για να μη συμπέσει η ομιλία του Αλ. Τσίπρα με το reality “Survivor”. Αυτή η ενέργεια ήταν πρωτοφανής στα κοινοβουλευτικά χρονικά. Ουδέποτε πρωθυπουργός μίλησε ενδιαμέσως και δεν έκλεισε αυτός τη συζήτηση των αρχηγών των κομμάτων...


Οι ευθύνες για αυτήν την παρεκτροπή δεν βαρύνουν μόνον τους ανεγκέφαλους συμβουλάτορες του πρωθυπουργού αλλά κυρίως τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, που δέχθηκε να γίνει αυτή η αλλαγή στη σειρά των ομιλητών. Βέβαια ο συγκεκριμένος κύριος πολλές φορές στο παρελθόν δεν έδειξε να κατανοεί το θεσμικό του ρόλο και είχε λειτουργήσει ως κομματικός εγκάθετος στο προεδρείο της Βουλής.
Αυτή τη φορά δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα. Παραβίασε τον τρόπο διεξαγωγής των συζητήσεων αρχηγών κομμάτων, που ρυθμιζόταν από μία παγίως συμφωνημένη διαδικασία. Ο Ν. Βούτσης αυθαιρετώντας παρέκαμψε τη Φ. Γεννηματά και έδωσε το λόγο στον πρωθυπουργό.
Μάλλον οι εμπνευστές αυτής της πράξης δεν αντελήφθησαν πόση ζημία του προξένησαν. Τι ειρωνικά σχόλια ακούστηκαν στα καφενεία και στο διαδίκτυο. Ο “παντοδύναμος” Αλ. Τσίπρας να φοβάται, μήπως η θεαματικότητα ενός reality υπερκαλύψει και εκτοπίσει τη δική του ομιλία. Δεν αντελήφθησαν οι “παρατρεχάμενοι” του πρωθυπουργού πως το κύρος του θεσμού σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται και δεν επηρεάζεται από τη θεαματικότητα μιας επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής.
Είναι δύο διακριτά πράγματα. Αλίμονο αν παραβιάζονται πάγιες διαδικασίες, κατοχυρωμένες από το χρόνο, για λόγους θεαματικότητας. Όλη αυτή η κατάσταση είναι ανησυχητική κυρίως για έναν άλλο λόγο. Γιατί προδίδει πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της Βουλής ελάχιστο σεβασμό δείχνουν τόσο στο κύρος που πρέπει να εκπέμπει ο θεσμός του πρωθυπουργού όσο και στην τήρηση συμφωνημένων κανόνων.
Αυτοί οι κανόνες παρακάμπτονται ή τροποποιούνται, όταν αυτό απαιτεί το κομματικό συμφέρον. Και αν σήμερα αυτή η καταδικαστέα συμπεριφορά αφορούσε τη σειρά με την οποία θα μιλούσαν οι αρχηγοί των κομμάτων, αύριο μπορεί να αφορά ένα άλλο, πολύ πιο σοβαρό, θέμα.
Σημασία έχει η γενικότερη αντίληψη που υπάρχει για το πώς λειτουργούν οι θεσμοί. Και ο σημερινός πρόεδρος της Βουλής, υπότροπος ων, έχει αποδείξει πως δεν τους σέβεται. Υποκύπτει στα κελεύσματα του κόμματος στο οποίο ανήκει, αγνοώντας πως είναι ο τρίτος τη τάξει θεσμικός παράγων του πολιτεύματός μας.
Παραβλέπω δε την απρέπεια που διαπράχθηκε στο πρόσωπο της κυρίας Γεννηματά. Της ανακοινώθηκε απλώς η αλλαγή της σειράς των ομιλητών, χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεσή της.
Δεν γνωρίζω τι θεαματικότητα είχε τελικά η ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Υποψιάζομαι όμως πως τζάμπα έγινε όλη αυτή η φασαρία. Γιατί αυτοί που βλέπουν “Survivor” δεν παρακολουθούν ως επί το πλείστον τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις.
Τι απέμεινε από όλον αυτόν τον τραγέλαφο; Ο ευτελισμός των θεσμών και του κύρους του πρωθυπουργού.

Σάκης Μουμτζής


Σημ. Ο- Όλα καλά εκτός από το τέλος, όπου ο αρθρογράφος μας λέει πως «αυτοί που βλέπουν “Survivor” δεν παρακολουθούν ως επί το πλείστον τις κοινοβουλευτικές συζητήσεις». Αυτό δεν ισχύει, αφού πολλοί και σαρβάιβορ βλέπουν, και την πολιτική κατάσταση παρακολουθούν στενά, και δεν είναι όλοι όσοι θέλουν να «μελετούν» την ανθρώπινη φύση μέσω των ριάλιτι ντε και καλά ουγκ και απολιτίκ τσιφτετέλληνες… Να τα λαίμαι αφτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου