6.6.17

1967: Επικίνδυνα πυρηνικά σενάρια …



Όπως όλοι όσοι ασχολούνται με τα διεθνή τεκταινόμενα γνωρίζουν πολύ καλά, το Ισραήλ διαθέτει ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο, πλην όμως ποτέ δεν το έχει παραδεχτεί επίσημα.




Υπάρχει όμως μια καταγεγραμμένη συνέντευξη, που δόθηκε πριν από 20 και πλέον χρόνια, στην οποία ένας πρώην ταξίαρχος του ισραηλινού στρατού φέρεται να περιγράφει μια μυστική επιχείρηση που είχε σχεδιαστεί, με κωδική ονομασία «ημέρα της κρίσης» (doomsday), δια της οποίας θα εκρήγνυτο ατομική βόμβα στην κορυφή κάποιου βουνού κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, στην διάρκεια του Αραβοϊσραηλινού πολέμου.


Ο ειδικός  στην πυρηνική ιστορία του Ισραήλ Avner Cohen, μίλησε στην εφημερίδα New York Times για το εν λόγω θέμα, χαρακτηρίζοντάς το ως το «τελευταίο μυστικό του πολέμου του 1967». Ο Cohen το 1999 πήρε συνέντευξη (αρκετές φορές) από τον  Itzhak Yaakov, που τότε ήταν ο άνθρωπος κλειδί στην σύλληψη, οργάνωση, και τυχόν υλοποίηση του  απόρρητου σχεδίου, που είχε ονομαστεί «Σαμψών».
Οι εν λόγω συνεντεύξεις, καθώς και διάφορα σχετιζόμενα με την επιχείρηση έγγραφα και ντοκουμέντα θα δοθούν στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες στα πλαίσια του εορτασμού της 50ης επετείου του αραβοϊσραηλινού πολέμου των έξι ημερών.
Ο Yaakov, που απεβίωσε το 2013, εκμυστηρεύτηκε στον Cohen ότι βάσει του απόρρητου εκείνου σχεδίου, αν οι Ισραηλινοί θεωρούσαν πως θα χάσουν τον πόλεμο, τότε θα ανατίναζαν μια ατομική βόμβα σε βουνοκορφή της χερσονήσου του Σινά με σκοπό να τρομάξουν τους Αιγύπτιους, ή τουλάχιστον να αναγκάσουν τις μεγάλες δυνάμεις τη εποχής να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός και την διάσωση του Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον Yaakov, ο μόνος τρόπος για να σταματήσεις έναν αντίπαλο που είναι έτοιμος να σε πετάξει στη θάλασσα, είναι να τον τρομάξεις αρκετά ώστε να κάνει πίσω.
Όσον αφορά στις συνέπειες μιας τέτοιας ατομικής έκρηξης, μάλλον οι Ισραηλινοί δεν τις είχαν σκεφτεί επαρκώς, αφού το σχέδιο δεν φαίνεται να είχε λάβει υπ ΄όψιν τις πάμπολλες ανθρώπινες, και άλλες, απώλειες που θα προέκυπταν.
Τελικά, το άκρως επικίνδυνο αυτό σενάριο δεν χρειάστηκε να υλοποιηθεί, αφού η νίκη των ισραηλινών δυνάμεων ήταν σαρωτική και ήρθε πολύ πιο γρήγορα απ ότι πίστευαν ακόμη και οι ίδιοι.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου