28.6.17

Και τώρα τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους (βλέπε Παπασταύρου!)



Με ένα απολογητικό κείμενο με ισχυρή δόση αυτοκριτικής η εφημερίδα Kontra News προκάλεσε έντονα αισθήματα έκπληξης και αιφνιδιασμού στο αναγνωστικό της κοινό, αλλά και στη διαδικτυακή κοινότητα που έσπευσε να το αναπαράγει.




Η εφημερίδα-συνεχιστής του αυριανισμού, η Αυριανή της εποχής ΠΑΣΟΚ που προσαρμόστηκε στη νέα εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, η εφημερίδα που ίσως αποτελεί το μεγαλύτερο υποστηρικτή της κυβέρνησης στο χώρο των ΜΜΕ ανακάλεσε άρον-άρον το σύνολο των συκοφαντικών (κατ’ ομολογία της πλέον) δημοσιεύσεων εις βάρος του προσώπου του Σταύρου Παπασταύρου…


Συγκεκριμένα δημοσίευσε το εξής:
Άδικη στοχοποίηση του Σταύρου Παπασταύρου
Οι αποκαλύψεις για τον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου που παρουσιάστηκαν από την Κυριακάτικη kontranews στις 21 Φεβρουαρίου 2016 και στις 29 Φεβρουαρίου 2016 ήταν εσφαλμένες και στηρίχθηκαν σε ανακριβή στοιχεία. Συγκεκριμένα το όνομά του δεν είναι στη λίστα Ρηνανίας Βεστφαλίας (Μπόργιανς) ούτε σε άλλη λίστα ατόμων που διαχειρίζονται υπέρογκα ποσά ούτε και είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με τη διαχείριση της λίστας Μπόργιανς από την κυβέρνηση Σαμαρά. Η αλήθεια είναι ότι το όνομά του εμφανίζεται σε λογαριασμό στη λίστα της HSBC (Λαγκάρντ) και σε καμία άλλη ελβετική τράπεζα. Εκκρεμεί στα Διοικητικά Δικαστήρια να κριθεί το πρόστιμο που του επιβλήθηκε καθώς ισχυρίζεται από την πρώτη στιγμή ότι τα χρήματα του λογαριασμού δεν του ανήκαν αφού λειτουργούσε ως διαχειριστής (Trustee) όπως άλλωστε προκύπτει από τα έγγραφα και από τη ροή των χρημάτων.
Ο Σταύρος Παπασταύρου ως Σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά εργάστηκε σκληρά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ως τεχνοκράτης προερχόμενος από τον ιδιωτικό τομέα και δέχθηκε αυτός και η οικογένειά του αήθεις επιθέσεις από ακραία στοιχεία που δεν αποδέχθηκαν ποτέ την τοποθέτηση ενός μη κομματικού στελέχους κοντά στον Πρωθυπουργό. Συγχρόνως ο ιδιοκτήτης του λογαριασμού κ. Σάμπυ Μιωνής δέχθηκε σωρεία αντισημιτικών επιθέσεων από τα ίδια ακραία στοιχεία.
Στηριχθήκαμε σε πληροφορίες που αποδείχτηκαν ψευδείς βάσει των οποίων επιτεθήκαμε αδίκως στον δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου. Για την άδικη αυτή επίθεση η εφημερίδα μας ζητάει συγγνώμη.

Όπως γίνεται αντιληπτό η Kontra News κάνει στροφή 180 μοιρών σε όσα ισχυριζόταν για τον Παπασταύρου. Από εκεί που τον αντιμετώπιζε ως έναν εγκληματία που ενεπλάκη εμμέσως στην πολιτική για να αναζητήσει ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα που συνεργάστηκαν μαζί του σήμερα τον παρουσιάζει ως έναν πλήρως αθώο και συκοφαντημένο άνθρωπο που πάλεψε για τη χώρα του και αδικήθηκε. Ούτε λίγο ούτε πολύ τον εμφανίζει σαν ένα σύγχρονο ήρωα.
Για τη μεταστροφή αυτή ήδη δέχτηκε σκληρή επίθεση από το Documento, το δεύτερο μέσο που στηρίζει αναφανδόν το ΣΥΡΙΖΑ, πάντα στα πλαίσια της αντικειμενικής δημοσιογραφίας! Και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες κριτικές στην εφημερίδα από εντός του στρατοπέδου της. 
Ναι, αλλά ο Παπασταύρου;
Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί αυτή η μεταστροφή τη δεδομένη στιγμή, χωρίς να υπάρχει κάτι που να τη δικαιολογεί άμεσα; Στα δεκάδες χρόνια εμπλοκής του στα ΜΜΕ ο Μάκης Κουρής δεν έχει δώσει ιδιαίτερα δείγματα ανθρώπου που σέβεται την αντικειμενική δημοσιογραφία και τιμά την αλήθεια, αντιθέτως θα λέγαμε ότι ανέκαθεν χαρακτηριζόταν αν όχι από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, τουλάχιστον από την παραπλανητική αναπαραγωγή αυτών στα όρια της προπαγάνδας. Προφανώς όλο αυτό δεν έγινε για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Ίσως το κίνητρο να σχετίζεται με τη δικαιοσύνη. Η kontra δεν έχει ακόμα υποχρεωθεί από κάποια δικαστική απόφαση να προβεί σε δημόσια αποκατάσταση του Παπασταύρου, υπάρχει όμως ακόμα εκκρεμής η μήνυση που άσκησε ο τελευταίος εναντίον των υπευθύνων για την έκδοσή της. Μήπως θεωρείται τόσο δεδομένη η καταδίκη των ιθυνόντων που προσπαθούν μέσω της ανασκευής να μειώσουν το αξιόποινο και να τύχουν καλύτερης μεταχείρισης; Είναι το πιθανότερο και πιο κοντινό σενάριο.
Μήπως όμως το αληθινό κίνητρο ήταν πολιτικό; Μήπως η άμεση απάντηση του Documento δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο του ανταγωνισμού τους για την καλύτερη στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αποδοκιμασία για την αλλαγή στάσης; Και αν ναι τι προκάλεσε αυτή την αλλαγή; Μήπως τα ποντίκια άρχισαν να πηδάνε από το καράβι; Είναι κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα, σε κάθε περίπτωση η τόσο απότομη μεταστροφή είναι ύποπτη και θα μπορούσε να μην έχει ως αποκλειστικό κίνητρο την προσδοκία από τη δικαιοσύνη.
Ανεξαρτήτως πάντως του κινήτρου της Kontra News, τι θα γίνουμε τώρα χωρίς βαρβάρους; Ο Παπασταύρου από το 2014 υπήρξε ο νούμερο ένα στόχος τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο και των πιο ακραίων εχθρών του Αντώνη Σαμαρά εντός της ΝΔ. Μια σειρά συκοφαντικών δημοσιεύσεων και επιθέσεων εναντίον του που αληθινό στόχο είχαν τον πρώην πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, τόσο κατά τη διακυβέρνησή του όσο και τα επόμενα χρόνια. Το όνομα Παπασταύρου εγκαθιδρύθηκε στη συνείδηση μεγάλου μέρους του λαού ως συνώνυμο της διαφθοράς και της παρανομίας. Και φυσικά σήμερα που αποδεικνύεται η αθωότητά του, αφού οι ίδιοι οι συκοφάντες του αναίρεσαν, το πλήγμα αυτό για την προσωπικότητά του δε θα επουλωθεί, αφού ελάχιστοι θα πληροφορηθούν τη δικαίωσή του. Ποιον θα βρουν όμως τώρα να στοχοποιήσουν οι διάφοροι καλοθελητές;
Μάλλον βέβαια δε θα αντιμετωπίσουν ποτέ τέτοιο πρόβλημα. Ο Μάκης Κουρής μπορεί να αναγνώρισε (μέσω της Kontra) το λάθος του, όποιο κι αν ήταν το κίνητρό του. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πάνος Καμμένος και οι συν αυτοίς δεν πρόκειται να το κάνουν ποτέ. Όχι για τον Παπασταύρου, για κανέναν Παπασταύρου. Ζούμε βλέπετε στη χώρα που ακόμα και ο ιδρυτής και μεγαλύτερος εκπρόσωπος του αυριανισμού έχει μεγαλύτερη μπέσα και τιμή από τον πρωθυπουργό.

Ο Σπαριτάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου