25.6.17

Ένα θανατηφόρο σούπερ επίτευγμα…



Σύμφωνα με την καναδική εφημερίδα Globe and Mail, Καναδός ελεύθερος σκοπευτής πυροβόλησε και σκότωσε έναν μαχητή του ISIS από απόσταση… 3.540 μέτρων!



Ο στρατός του Καναδά δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα αυτό το «επίτευγμα», που αν αληθεύει αποτελεί πρωτάκουστο ρεκόρ του είδους, όμως το δημοσίευμα έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, ειδικών και μη, με επίκεντρο την εξαιρετική διαχρονικά απόδοση των Καναδών ελεύθερων σκοπευτών…


Αν η βολή επαληθευτεί, τότε το παγκόσμιο ρεκόρ σε ανάλογες βολές θα έχει καταρριφτεί τέσσερις φορές τα τελευταία 15 χρόνια, τις τρεις εξ αυτών από Καναδούς στρατιώτες. Όπως αναφέρει το περιοδικό Maclean's, η εκπαίδευση των ελεύθερων σκοπευτών (snipers) του Καναδά είναι ιδιαίτερη με την έννοια ότι δεν τους μαθαίνουν απλά να πετυχαίνουν τον στόχο, αλλά να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν σύνθετες επιχειρήσεις.
Το CBC ερεύνησε το ιστορικό των Καναδών snipers και σημειώνει πως ο δεκανέας Francis Pegahmagabow είχε πετύχει 378 θανάτους στη διάρκεια του Α’ΠΠ, με αποτέλεσμα να θεωρείται ο πιο πετυχημένος σκοπευτής της εποχής, μια παράδοση των Καναδών που συνεχίστηκε και κατά τον Β΄ΠΠ, και που μάλλον οφείλεται στην αγροτική καταγωγή των Καναδών σκοπευτών, που από μικροί μαθαίνουν να κυνηγάνε.
Όσον αφορά στην απίστευτη βολή των 3.5 χιλιομέτρων, η Globe and Mail αναφέρει πως επιβεβαιώνεται από βίντεο, αν και κάποιοι παραμένουν σκεπτικοί. Η Washington Post μίλησε με Αμερικανούς βετεράνους snipers οι οποίοι ισχυρίζονται πως από τόσο μεγάλη απόσταση είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς μια ανθρώπινη φιγούρα, όσο καλά οπτικά μέσα κι αν διαθέτει το όπλο του. 

Από την πλευρά του, ο Καναδός δεκανέας Rob Furlong που μέχρι πρόσφατα κατείχε το παγκόσμιο ρεκόρ με βολή από απόσταση 2.430 μέτρων αντιδρά λέγοντας πως «δεν είναι απίθανη η απόσταση… μπορεί να γίνει», ενώ συμφωνεί μαζί του και ο πρώην ελεύθερος σκοπευτής Jody Mitic, που έχει γράψει και βιβλίο επί του θέματος με τίτλο Unflinching: The Making of a Canadian Sniper.
Τέλος, στο Stuff.co.nz ο John Edens πιστεύει ότι όντως έγινε η εν λόγω βολή, αφού τα σύγχρονα «καλούδια» που διαθέτουν οι σκοπευτές, και που μετράνε τα πάντα, από την ταχύτητα του ανέμου ως την καμπυλότητα της γης, συν το υπερσύγχρονο τουφέκι McMillan TAC-50 που χρησιμοποιήθηκε, καθιστούν το επίτευγμα πιθανό. Εκεί όμως που διαφωνεί είναι με το «σούσουρο» που έγινε στα ΜΜΕ, που δείχνουν να προβάλλουν και να δοξάζουν τους θανάτους και τον πόλεμο. Ναι, είναι ένα επίτευγμα, λέει, αλλά όχι τέτοιο που θα έπρεπε η ανθρωπότητα να το γιορτάζει…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου