10.6.17

Μυστήρια τρύπα στον πλανήτη Άρη…



Ο πλανήτης Άρης είναι γεμάτος σημάδια και «σπυριά». Άπειρες τρύπες και «χαντάκια», που οφείλονται σε εξίσου άπειρες κρούσεις μετεωριτών,  πλημμυρών, και ηφαιστείων. Κάποιοι αστρονόμοι αστειευόμενοι λένε πως τους θυμίζει έφηβο με ακμή!



Υπάρχει όμως μια πρόσφατα ανακαλυφθείσα τρύπα στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, την οποία δεν μπορούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες…


Όπως αναφέρει το Science Alert, πρόκειται για μια τρύπα τεραστίων διαστάσεων, που πιστεύεται ότι έχει άνοιγμα χιλιάδων μέτρων, και βρίσκεται στον νότιο πόλο του πλανήτη, ενώ ο «πάτος» της μάλλον αποτελείται από πάγο.
Τον εντόπισε πριν από μερικές μέρες το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter, που ήδη έχει ολοκληρώσει 50.000 περιστροφές γύρω από τον Άρη. Η περιοχή στην οποία βρέθηκε η μυστηριώδης τρύπα είναι μια περιοχή που θυμίζει ελβετικό τυρί, αφού είναι γεμάτη από μικρές και μεγάλες οπές. Μια περιοχή «θάλασσα», πλήρης  παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα, στην οποία τα «καλοκαίρια» ο ήλιος με την θερμότητά του μετατρέπει το παγωμένο διοξείδιο σε αέρια μορφή.
Η τρύπα αυτή θα μπορούσε να οφείλεται σε πρόσκρουση μετεωρίτη, ή σε κατάρρευση κάποιου «φρέατος», λέει η ΝΑΣΑ, με κάποιους αστρονόμους τόσο ενθουσιασμένους από την ανακάλυψη, που κάποιοι εξ αυτών πιστεύουν πως ίσως να βρεθούν επιτέλους και ίχνη ζωής στον μυστήριο αυτό πλανήτη.
Το αν θα μπορέσουμε ποτέ να εξερευνήσουμε από κοντά τον Άρη απομένει να το δούμε. Πάντως, η ΝΑΣΑ σκοπεύει, λέει, να στείλει επανδρωμένα σκάφη στον κοντινό μας πλανήτη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, αν και το εν λόγω πρόγραμμα (Mars Exploration Program) μοιάζει να καρκινοβατεί τελευταία λόγω έλλειψης κονδυλίων.

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου