19.6.17

Παλιά τους τέχνη…



Μαθημένοι στις κωλοτούμπες οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να… ξεψηφίσουν ακόμα και διατάξεις που ψήφισαν πριν από μερικές μέρες. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Α. Πετρόπουλος, το ξεφούρνισε ήδη στη Βουλή την Πέμπτη, ότι η αύξηση στις πετσοκομμένες συντάξεις, που μετά φανών και λαμπάδων είχαν ψηφίσει ως διάταξη στο πολυνομοσχέδιο του τέταρτου Μνημόνιου, αναβάλλεται για έναν ακόμα χρόνο (από 1.1.2022 πάει την 1.1.2023).




Τι σημασία έχει αν η απαγόρευση αυξήσεων (ως γνωστόν για τις μειώσεις όχι μόνο δεν υπάρχει απαγόρευση, αλλά έχουν ήδη προ-νομοθετηθεί για το 2019) θα τερματιστεί το 2021 ή το 2022, όταν μέχρι τότε θα έχουν αλλάξει πολλά (προς το χειρότερο πάντοτε); Οι ιμπεριαλιστές δανειστές και η τρόικά τους είναι άνθρωποι της… ακρίβειας. Υπήρχε η εκκρεμότητα για το χρόνο λήξης του τέταρτου Μνημόνιου. Αν θα είναι το 2021 ή το 2022 (οι γνωστές αγκύλες στο αγγλικό κείμενο του Μνημονίου, που δημοσίευσε γερμανική εφημερίδα). Από τη στιγμή που στο Eurogroup στις 22 Μάη συμφώνησαν ότι το τέταρτο Μνημόνιο θα ολοκληρωθεί το 2022 (μέχρι τότε υπάρχει η υποχρέωση για «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 3,5% του ΑΕΠ), όλες οι σχετικές προβλέψεις θα πρέπει να μετατεθούν έως τότε…




Υπάρχει και η περιβόητη επαναφορά της ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. «Στην αγορά εργασίας, η αναφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις περιλαμβάνει συγκεκριμένη ημερομηνία ακύρωσης, με την οποία εμείς δεν έχουμε συμφωνήσει» είπε στεγνά ο Τόμσεν στο Eurogroup στις 22 Μάη, όπως προκύπτει από τα πρακτικά που διέρρευσαν. «Μερικά ζητήματα διατύπωσης είναι μικρά και δε βαραίνουν, π.χ. για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Θα είμαι ευτυχής να τα δούμε και να βρούμε έναν έντιμο συμβιβασμό» έσπευσε να απολογηθεί ο Τσακαλώτος.
Η απαγόρευση των ΣΣΕ ισχύει «έως το τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής» αναφέρει το νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή. Αυτή η σκόπιμη ασάφεια (πότε τελειώνει το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, τον Αύγουστο του 2018 ή το Δεκέμβρη του 2022;) διευκρινίζεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχέδιου, που αναφέρει ότι «από την 21.8.2018 το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανέρχεται στο καθεστώς που όριζε ο ν. 1876/1990 (Α' 27) πριν την παρέμβαση των διατάξεων του ν. 4024/2011 (Α'  226)». Θα το… ξεψηφίσουν και αυτό με μια τροπολογία που θα προωθηθεί με τη διαδικασία «ψεκάστε-ψηφίστε- τελειώσαμε», όπως δεσμεύτηκε στο Eurogroup ο Τσακαλώτος.
«Η ζωή συνεχίζεται», όπως λέει ο… θυμόσοφος κυρ-Αλέκος Φλαμπουράρης, ο ενορχηστρωτής των ωμών παρεμβάσεων στη Δημόσια Διοίκηση, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιο ιταμές απαιτήσεις καπιταλιστικών ομίλων. Ο πολιτικός συρφετός που έχει πει τα πιο αισχρά ψέματα στον ελληνικό λαό έχει πάρει πλέον το κολάι και δε διστάζει να αυτοεξευτελιστεί σε όλα τα επίπεδα. Δεν είναι η πρώτη φορά που θα… ξεψηφίσει διατάξεις που μόλις ψήφισε. Αδίστακτοι στην αυτοκρατορική τους συμπεριφορά οι ιμπεριαλιστές, δε διστάζουν να υποβάλλουν τους υποτελείς τους σε κάθε εξευτελισμό, αδιαφορώντας για την πολιτική φθορά που τους προκαλούν.
Ετσι κι αλλιώς αναλώσιμους τους θεωρούν. Εξαναγκάζοντάς τους να αυτοεξευτελιστούν στέλνουν μήνυμα και σ' αυτούς και σ' εκείνους που θα  τους διαδεχτούν, την επόμενη φορά να είναι πιο προσεκτικοί και να μην τολμούν να ξεφεύγουν ούτε χιλιοστό από τη γραμμή που τους καθορίζει η τρόικα.
Για τον ελληνικό λαό δε συνεχίζεται, βέβαια, η ζωή. Γιατί δεν είναι ζωή, αλλά άθλια επιβίωση το καθεστώς της κινεζοποίησης που παράγει αθλιότητα σε μαζική κλίμακα. Ενα καθεστώς που μέσα από θέατρο, σαλτιμπαγκισμούς, κωλοτούμπες, ψεύτικες υποσχέσεις και όλα τα υπόλοιπα που «κοσμούν» τον δημόσιο βίο, συνεχίζεται και βαθαίνει εδώ και εφτά χρόνια και θα συνεχίζεται εσαεί, αν ο ίδιος ο ελληνικός λαός δεν ξεσηκωθεί για να το τερματίσει.

Π.Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου