30.6.17

Αυτός μέχρι και άμφια θα φορέσει…



Μπορεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να κράτησε τα προσχήματα αλλά αυτό δεν συνέβη με όλους. Στο κάτω κάτω, τι νόημα έχει να κερδίζεις μια νίκη αν δεν απολαμβάνεις τον θρίαμβο;




O Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, Εφραίμ – τι μεγάλος τίτλος- μέλος της επιτροπής διαλόγου μεταξύ υπουργείου και Εκκλησίας δήλωσε θριαμβικά: «Πρέπει εδώ εξ αρχής να δεχθούμε ότι διάλογος, μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας για την διδακτέα ύλη των θρησκευτικών στην εκπαίδευση έγινε για πρώτη φορά. Και μάλιστα ετονίσθη ότι η Εκκλησία συναποφασίζει με την Πολιτεία διά θέματα αφορώντα εις αυτήν, ως τούτο απορρέει εκ του Συντάγματος και του Καταστατικού αυτής Χάρτου (Ν. 590/1977). Τούτο πλέον αποτελεί ένα κεκτημένο για την Εκκλησία μας»…



Αλλά δεν σταμάτησε εδώ: «Ως προς τις γενικές παρατηρήσεις της Ι. Συνόδου επί των νέων Προγραμμάτων και της “φιλοσοφίας” αυτών, καταθέτομεν, εν συνεχεία προς την Σεπτήν Ιεραρχίαν, το σχετικόν κείμενον – απάντησιν των Συντακτών των νέων ΠΣ, τά οποία παρέχουν κατάλληλες εξηγήσεις καί διευκρινίσεις και “εκάλυψαν” τις θέσεις μας».
Και για τα Θρησκευτικά: «Υπήρξαν ρητές διαβεβαιώσεις τόσον του κ. υπουργού, όσον και του Προέδρου του ΙΕΠ, σε όλες τις συναντήσεις, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα ως προς την υποχρεωτικότητα του ΜτΘ, τις ώρες διδασκαλίας του και την ονομασία του, ενώ θα παραμείνει στον κορμό των μαθημάτων στην Β’ καί Γ΄ Λυκείου, χωρίς να γίνει επιλεγόμενο».
Και μπράβο του, που λέει κι ένας φίλος. Για άλλη μία φορά ο Μακαριώτατος – μην κάνω και κάνα λάθος με τον χαρακτηρισμό- θριαμβεύει έναντι της κακόμοιρης πολιτείας η οποία «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα» δεν μπορεί παρά να ηττάται συνεχώς σε τέτοια ζητήματα.
Εδώ όμως, υπάρχει θέμα. Δεν μιλάμε για μία οποιαδήποτε πολιτεία αλλά για αυτή που διοικείται από αριστερή κυβέρνηση. Αυτή που είχε ως λάβαρο επανάστασης την αποστροφή της σε παρελάσεις, σε εθνικιστικά σύμβολα και, βεβαίως, τον κατευνασμό της εκκλησιαστικής επιρροής στην διαχείριση της εξουσίας.
Παρόλα αυτά όμως, και στολή καταδρομέα φόρεσε ο Πρωθυπουργός και την Χρυσή Αυγή ξέπλυνε και αν χρειαστεί και άμφια θα φορέσει…
Επομένως πού καταλήγουμε; Σε δύο απαράβατα αξιώματα: πρώτον, ότι η Αριστερά δεν είναι τίποτε άλλο από ένα τεράστιο άλλοθι για πονηρούς και λιγούρηδες της εξουσίας. Και δεύτερον, ότι η μόνη λύση για να τιθασεύσει κάποιος τις «ορμές» της Εκκλησίας είναι η δωροδοκία της.
Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Όσο για το μάθημα των Θρησκευτικών στο σχολείο, έχει τόση σημασία όση και όλα τα μαθήματα που αφορούν στην παράδοση και τις ρίζες. Απολύτως καμία! Γιατί διδάσκονται με τον πιο απλοϊκό και χαζό τρόπο για μαθητές αδιάφορους και χωρίς καμία επαφή με το περιεχόμενό τους. Όλα γίνονται για τον κώδικα εξουσιομανίας των πολιτικών και της Εκκλησίας. Μια συζήτηση για τις εντυπώσεις των γιαγιάδων και των θρησκόληπτων μαζών.
Ενα έθνος γεμάτο υποκρισία και βυθισμένο στον πρωτογονισμό του. Απλώς, το νέο deal Τσίπρα – Ιερώνυμου είναι ακόμα μια ευκαιρία να θυμηθούμε ποιοι είναι οι δύο διαχρονικοί «δεσμοφύλακες» της χώρας. Νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων…

Ανδρέας Ζαμπούκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου