31.7.17

Το «σύνδρομο της οικονομικής θέσης» στα … δικαστήρια…



Όσο περνάει ο καιρός, οι Αμερικάνοι μεγαλώνουν σωματικά (βλ. παχαίνουν), αλλά τα καθίσματα στα αεροπλάνα μικραίνουν. Γι’ αυτό και ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ ζήτησε από την  ΥΠΑ (Federal Aviation Administration) να το ψάξει το θέμα.

Ο Φίλης ζορίζεται στα αεροπλάνα...

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ένα τριμελές Εφετείο της Ουάσιγκτον κάλεσε την FAA να αναθεωρήσει τους κανονισμούς που αφορούν στα μεγέθη και στις αποστάσεις μεταξύ καθισμάτων στα επιβατικά αεροσκάφη, και να θέσει ελάχιστα όρια σε αυτά για το καλό των επιβατών…



Η ετυμηγορία του δικαστηρίου ήταν μια νίκη για την οργάνωση Flyers Rights, η οποία προσέφυγε στην δικαιοσύνη το 2015, και η οποία «αγωνίζεται» για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών εταιριών. Το αίτημά της ήταν αρχικά προς την FAA, από την οποία ζήτησε να θεσμοθετήσει μεγαλύτερο μέγεθος καθισμάτων στα αεροπλάνα, και μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ αυτών, πλην όμως αυτή το απέρριψε. Έτσι, το δικαστήριο ζήτησε να εξετάσει τις «μελέτες» και τις «τεχνικές παραμέτρους» που επικαλούνταν η FAA για να δικαιολογήσει την άρνησή της να πάρει θέση, και τώρα την διατάζει να επανεξετάσει το όλο θέμα.
Η οργάνωση παρουσίασε στοιχεία βάσει των οποίων το μέσο πλάτος ενός καθίσματος αεροπλάνου μειώθηκε από 18.5 ίντσες στις αρχές του αιώνα σε 17 ίντσες το 2005 (CNN). Πέραν αυτού, η μέση απόσταση μεταξύ των σειρών καθισμάτων (seat pitch) μειώθηκε από 35 ίντσες σε 31, ενώ σε κάποιες εταιρίες έφτασε ακόμη και τις 28 ίντσες.
Η οργάνωση διαμαρτύρεται ευλόγως ότι ο συνδυασμός μικρότερων καθισμάτων, λιγότερου χώρου για τα πόδια, και πιο μεγαλόσωμων επιβατών, καθιστά δυσχερή την πρόσβαση στις θύρες εξόδου, ειδικά σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, και συντελεί στο λεγόμενο «σύνδρομο της οικονομικής θέσης», προκαλώντας θρόμβωση, η οποία πολλές φορές μπορεί να αποβεί μοιραία.
Από την πλευρά τους οι αεροπορικές εταιρίες επιμένουν πως μειώνοντας τα μεγέθη και τις αποστάσεις μεταξύ καθισμάτων έχει συντελέσει στο να πωλούνται περισσότερα εισιτήρια και άρα οι αεροπορικοί ναύλοι να είναι χαμηλοί και προσιτοί σε όλους…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου