19.7.17

Τα κακά του τουρισμού…



Όλα ξεκίνησαν με την Βενετία. Το ιταλικό αυτό λιμάνι της Αδριατικής βλέπει τον πληθυσμό του να μειώνεται σταθερά από την δεκαετία του ’50, μιας και οι ντόπιοι «εξαναγκάζονται» να φύγουν υπό την πίεση ατέλειωτων «ορδών τουριστών», όπως λέει το BBC.



Το τεράστιο αυτό πρόβλημα που οφείλεται στα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια και τις εισβολές αναρίθμητων τουριστών, εκτός από την Βενετία έχει επηρεάσει και άλλες ιστορικές πόλεις της Μεσογείου, όπως είναι το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας όπου γίνεται πανζουρλισμός…



Εξαιτίας κυρίως της σειράς Game of Thrones, που διαδραματίζεται στο Ντουμπρόβνικ, δεκάδες χιλιάδες τουριστών το επισκέπτονται καθημερινά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγώντας σε απόγνωση τους 1.500 περίπου κατοίκους του που ζουν εντός της παλιάς πόλης, η οποία αποτελεί πλέον παγκόσμιο τουριστικό μαγνήτη. Σε αυτά τα νούμερα επισκεπτών δεν συμπεριλαμβάνονται οι χιλιάδες άλλοι τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία και στις πανσιόν της γραφικής μεσαιωνικής αυτής πόλης. Ήδη, όλα τα κλασικά πέτρινα κτίρια της έχουν μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα, ενώ όπως αναφέρει το France24, πολύ σύντομα είναι πιθανό να απαγορευτεί η πρόσβαση μέσα στην ιστορική παλιά πόλη, η οποία κινδυνεύει από το πλήθος των επισκεπτών.
Όπως μας λέει χαρακτηριστικά ο εκδότης της εφημερίδας Dubrovnik Times, «όταν είχα πρωτοέρθει στην πόλη, όταν έβλεπα τουρίστες να φωτογραφίζονται έκανα στην άκρη μέχρι να τελειώσουν. Σήμερα υπάρχουν τόσοι πολλοί, που αν το έκανα δεν θα μπορούσα ποτέ να τελειώσω τις δουλειές μου…».
Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Βαρκελώνη, όπου σύμφωνα με το Local η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ που όλοι οι κάτοικοι της πόλης θεωρούν τον τουρισμό ως την γενεσιουργό αιτία τόσο της ανεργίας, όσο και του εργασιακού μεσαίωνα που μαστίζουν την πόλη. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος, δεν πρόκειται για «τουριστοφοβία» αλλά για πραγματικό πρόβλημα το οποίο οφείλεται στην πολυκοσμία, αφού κάθε χρόνο τουλάχιστον 30 εκατομμύρια(!)  επισκέπτες διανυκτερεύουν έστω για μια βραδιά στην πόλη.




Ακόμη και η απομονωμένη σχετικά Ισλανδία αντιμετωπίζει προβλήματα από την αύξηση του τουρισμού. Και εκεί, οι επισκέπτες είναι περισσότεροι από τους ντόπιους. Μόνο φέτος αναμένεται να την επισκεφτούν τουλάχιστον 2.3 εκατομμύρια τουριστών, οπλισμένοι με selfie sticks, που θα ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν φιόρδ, καταρράκτες, ηφαίστεια, και παγόβουνα για να φωτογραφηθούν.
Πρόκειται για αριθμούς επισκεπτών πενταπλάσιους από εκείνους μόλις πριν από 6-7 χρόνια, που φέρνουν κάπου $3.5 εκατομμύρια στην τοπική οικονομία, και στους οποίους οφείλεται μια στις τρεις θέσεις εργασίας.
Όμως παρά την οικονομική ευημερία που φέρνει ο τουρισμός, υπάρχουν και αρνητικές συνέπειες, αφού όπως αναφέρει το Wired οι στρατιές των επισκεπτών καταστρέφουν την φυσική ομορφιά, εξαντλούν τα όρια των υποδομών της χώρας, και συντελούν στην υπερχείλιση των … υπονόμων! Ένας Ισλανδός καθηγητής ειδικός επί του τουρισμού επισημαίνει πως ο ανεξέλεγκτος τουρισμός μπορεί να επιδράσει αρνητικά στο περιβάλλον, και αν δεν υπάρχει ορθολογική διαχείρισή του υπάρχει η πιθανότητα να καταστραφεί η φύση της χώρας. Και όπως γράφει για την Ισλανδία ένας τουρίστας στο διαδικτυακό  Trip Advisor «πολύ καλή εμπειρία, αλλά δυστυχώς υπάρχει πολυκοσμία»…

S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου