18.8.17

Βενεζουέλα: Κερδάμε!



Δεν έχει τέλος το ρεζιλίκι, αλλά και η δυστυχία, των άλλοτε περήφανων πολιτών της Βενεζουέλας που είπαν κι αυτοί να δοκιμάσουν τον «σοσιαλιΖμό», αλλά τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Η πατρίδα τους, υπό την φιλολαϊκή ηγεσία του  ηρωικού ηγέτη Μαδούρο, από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες του κόσμου, πάσχει εδώ και χρόνια από την χειρότερη οικονομική ύφεση που έχει δει ποτέ το δυτικό ημισφαίριο.




Πρώτη σε ανεργία, πρώτη σε πληθωρισμό, πρώτη σε εγκληματικότητα, πρώτη σε καταστολή, πρώτη σε διαδηλώσεις, και πρώτη σε πείνα, η άλλοτε αξιοπρεπής και πλούσια Βενεζουέλα ζει σήμερα τον απόλυτο εφιάλτη, με τους κατοίκους της να στήνονται σε ουρές επί ώρες ολόκληρες μπας και βρουν κανένα ληγμένο γάλα εβαπορέ, ενώ πλέον η πείνα είναι τέτοια, που εκτός από τα αδέσποτα κάποιοι άρχισαν να τρώνε ακόμη και άγρια θηρία, τα οποία κλέβουν από τους ελάχιστους ζωολογικούς κήπους που απέμειναν, και οι οποίοι δεν έχουν τα μέσα να συντηρήσουν τα ζώα τους…


Οι τοπικές αρχές λοιπόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian,  ερευνούν την κλοπή ζώων από τον ζωολογικό κήπο της δυτικής επαρχίας Zulia, τα οποία μάλλον προορίζονται για σφάξιμο (και ψήσιμο) αποδεικνύοντας ότι η Βενεζουέλα έχει φτάσει στο ναδίρ.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία δυο αγριόχοιροι κλάπηκαν προχθές από τον ζωολογικό κήπο της πόλης Maracaibo, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία. «Μάλλον τα πήραν για να τα φάνε», λέει ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Luis Morales.
Η κατάρρευση του σοσιαλιστικού οικονομικού μοντέλου της χώρας έχει προκαλέσει χρόνιες ελλείψεις σε όλα τα βασικά είδη, με αποτέλεσμα την πείνα και τον υποσιτισμό που αναγκάζουν εκατομμύρια Βενεζουελάνους να ψάχνουν τροφή όπου μπορούν, ακόμη και μέσα στους κάδους με τα σκουπίδια.
Από την πλευρά του ο ηγέτης της χώρας και ίνδαλμα του Τσίπρα ο Νικολά Μαδούρο κατηγορεί την αντιπολίτευση (και τις ΗΠΑ) για τις ελλείψεις, επιμένοντας πως οι διαδηλώσεις που ταλανίζουν εδώ και μήνες τη χώρα του κλείνουν τους δρόμους και  εμποδίζουν την διέλευση των φορτηγών, με αποτέλεσμα να μην τροφοδοτούνται τα καταστήματα,  προκαλώντας έτσι έναν οικονομικό πόλεμο που καθοδηγείται από την Ουάσιγκτον! Αυτά όμως ποσώς ενδιαφέρουν τους εξαθλιωμένους κατοίκους της χώρας που κάνουν ότι μπορούν για να επιβιώσουν.
Πάντως εκτός από τα αδέσποτα γατιά και σκυλιά, εκτός από τους αγριόχοιρους, ο υπεύθυνος του κήπου Leonardo Nunez δηλώνει πως υπήρξαν και άλλες κλοπές διαφόρων ειδών ζώων το τελευταίο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου και ενός αγριοβούβαλου ο οποίος σφάχτηκε και κόπηκε σε κομμάτια από εμπόρους ναρκωτικών οι οποίοι πλέον βρίσκουν μεγαλύτερα κέρδη στο λαθρεμπόριο κρέατος παρά σε αυτό των ναρκωτικών. Μάλιστα, η πείνα είναι τόση που εκλάπησαν ακόμη και δυο τάπιροι, ζώα της ζούγκλας που μοιάζουν με γουρούνια και που θεωρούνται επίσημα από την International Union for Conservation of Nature ως είδος υπό εξαφάνιση. Φήμες μάλιστα θέλουν και ένα ζευγάρι λιονταριών να έχει προ πολλού καταναλωθεί στα κάρβουνα…
Όπως και να έχει, με αυτά και με αυτά, και στη Βενεζουέλα «κερδάμε», όπως θα έλεγε κι ο Στρατούλης…

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου