1.8.17

Τραμπ εναντίον Μαδούρο…


Η κυβέρνηση Τραμπ προχώρησε χθες σε μια αιφνιδιαστική κίνηση επιβολής οικονομικών κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας, μετά την προχθεσινή εκλογική διαδικασία στη νοτιοαμερικανική αυτή χώρα, που έδωσε στον πρόεδρο Μαδούρο απεριόριστη πολιτική ισχύ.




Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις, μια μόλις ημέρα μετά τις εκλογές στη Βενεζουέλα οι οποίες θα επιτρέψουν στο κόμμα του Μαδούρο να αναθεωρήσει κατά το δοκούν το Σύνταγμα της χώρας…


Σύμφωνα με την εφημερίδα Miami Herald, η σύντομη ανακοίνωση του Τραμπ επί του θέματος, που διαβάστηκε σε συνέντευξη τύπου, δεν μασάει τα λόγια της. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ο Μαδούρο δεν είναι απλά ένας κακός ηγέτης, είναι πλέον ένας δικτάτορας»!
Όπως και να’ χει, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κυρώσεις θα «παγώσουν» κεφάλαια, θα απαγορεύσουν τα ταξίδια, και γενικά θα πάψει δια νόμου η κάθε συναλλαγή (όχι μόνο οικονομική) των Αμερικανών με το καθεστώς Μαδούρο.
Η επιβολή όμως των κυρώσεων αυτών, αν αφορούν και στο πετρέλαιο, τότε αυτό μάλλον θα δημιουργήσει προβλήματα, που ο Τραμπ δεν έχει λάβει υπόψη. Όπως αναφέρει η Washington Post, η Βενεζουέλα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή πετρελαίου των ΗΠΑ, μετά τον Καναδά και την Σαουδική Αραβία, προμηθεύοντας την Αμερική με το 10% του συνολικού πετρελαίου που αυτή καταναλώνει. Μάλιστα, σύμφωνα με έναν ειδικό αναλυτή ενεργειακών ζητημάτων, που μίλησε στην εφημερίδα, μια πλήρης απαγόρευση εισαγωγής πετρελαίου από την Βενεζουέλα θα προκαλέσει ιλιγγιώδη αύξηση τιμών σε πολλά είδη, με την τιμή της βενζίνης να αυξάνεται κατά 25% έως 30% ανά γαλόνι μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες.
Σε πολιτικό όμως επίπεδο, οι Ρεπουμπλικάνοι στηρίζουν αναφανδόν την απόφαση Τραμπ, με γερουσιαστές όπως οι John McCain και Marco Rubio να τον πιέζουν να «χτυπήσει αλύπητα» τον Μαδούρο. Μάλιστα ο McCain ανέβασε στο τουίτερ την άποψή του λέγοντας πως «η Βενεζουέλα αξίζει την δημοκρατία, και όχι σικέ εκλογές και καταπίεση από τον Μαδούρο».

S.A.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου