28.8.17

Ταξιδιώτης στο χρόνο;



Ένας πίνακας ζωγραφικής που ολοκληρώθηκε το 1937 έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες μέρες τα βλέμματα της διαδικτυακής κοινότητας καθώς απεικονίζει ένα αυτόχθονα κάτοικο της αμερικανικής ηπείρου να κρατάει στα χέρια του μία συσκευή που μοιάζει με κινητό τηλέφωνο.





Ο τίτλος του πίνακα είναι “Ο κύριος Pynchon και ο εποικισμός του Springfield” και φιλοτεχνήθηκε από τον ιταλοαμερικανό ζωγράφο Umberto Romano. Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερεις τοιχογραφίες του καλλιτέχνη που περιγράφουν την ιστορία της Νέας Αγγλίας και ανήκουν στο Ταχυδρομικό Μουσείο των ΗΠΑ. Η σκηνή μας ταξιδεύει στην Αμερική του 17ου αιώνα, πριν τον εμφύλιο πόλεμο και περιγράφει τον εποικισμό του Springfield της Μασσαχουσέτης…



Στο κέντρο της σκηνής απεικονίζεται ο Άγγλος έποικος κος Pynchon που περιτρυγυρίζεται από αυτόχθονες κατοίκους της Αμερικής. Ένας από αυτούς (στο κάτω δεξιά μέρος του πίνακα) κρατάει ένα μικρό, μαύρο, τετράγωνο στο αντικείμενο, περίπου στο ύψος των ματιών. Το αντικέιμενο αυτό μοιάζει εκπληκτικά με iPhone. Επιπλέον, η τοποθέτηση των δακτύλων, η θέση του σώματος και του αντικειμένου σε σχέση με το πρόσωπο θυμίζουν πάρα πολύ τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα σήμερα.

Το θέμα όμως είναι ότι ο Umberto Romano ολοκλήρωσε αυτόν πίνακα πριν 80 χρόνια και σχεδόν τέσσερεις δεκαετίες πριν την εμφάνιση του πρώτου κινητού τηλεφώνου. Ποιος είναι λοιπόν ο ινδιάνος του πίνακα και τι κάνει με το περίεργο αντικείμενο; Μήπως είναι κάποιος ταξιδιώτης του χρόνου που τσεκάρει το feed του Facebook; Ή μήπως βρήκε ευκαιρία να βγάλει selfie με τον κο Pynchon;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοιχογραφία του Romano αναφέρεται στον William Pynchon (στο κέντρο, με ροζ ρούχα) που το βιβλίο του The Meritorious Price of Our Redemption ήταν το πρώτο βιβλίο που απαγορεύτηκε (και αργότερα κάηκε) ποτέ στις ΗΠΑ. Ο ίδιος είναι ο παλαιότερος πρόγονος στις ΗΠΑ του μυστηριώδους σύγχρονου αμερικανού πεζογράφου Thomas Pynchon.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου