16.10.17

Kurz. Πως λέμε Τσίπρας; Καμία σχέση…

Ο ηλικίας μόλις 31 ετών Sebastian Kurz, μάλλον θα είναι ο πρώτος millennial πολιτικός που θα αναλάβει τις τύχες μιας χώρας, και μάλιστα ευρωπαϊκής. Όπου millennial θεωρείται ένα μέλος της generation Y, που γεννήθηκε δηλαδή την δεκαετία του 1990 και αργότερα.



Ο νεαρός Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είδε το κόμμα του να κερδίζει τις χθεσινές εκλογές, και αν και κανένα κόμμα δεν κέρδισε την αυτοδυναμία όλα δείχνουν πως ο φωτογενής νεαρός πολιτικός θα είναι εκείνος που θα αναλάβει τα καθήκοντα του καγκελαρίου…


Αν συμβεί κάτι τέτοιο, που εξαρτάται από τις επικείμενες σκληρές διαπραγματεύσεις με τα υπόλοιπα κόμματα προκειμένου να επιτευχθεί μια βιώσιμη συγκυβέρνηση συνασπισμού, τότε ο Kurz θα είναι ο νεαρότερος ηγέτης του κόσμου.
Μέχρι στιγμής, και με βάση τα έως τώρα γνωστά εκλογικά αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα του Kurz κέρδισε την πρώτη θέση με σχεδόν 32%, ενώ δεύτερο ήρθε το δεξιό Κόμμα της Ελευθερίας με 27.5%, και τρίτο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, που σήμερα συγκυβερνά τη χώρα μαζί  με το Λαϊκό Κόμμα, με ποσοστό 26.8%.
Το να γίνει ο καγκελάριος της Αυστρίας θα είναι για τον Kurz το τελικό επίτευγμα σε μια σύντομη πολιτική καριέρα που ξεκίνησε πριν από 8 μόλις χρόνια, όταν ήταν ακόμη φοιτητής της νομικής και εξελέγη πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος. Το 2013 έγινε ο πιο νέος υπουργός Εξωτερικών όλων των εποχών, ενώ τον περασμένο Μάιο ανέλαβε την ηγεσία του κόμματός του.
Το 2015, όταν η Ευρώπη (και η Αυστρία) πλημμύρισε από ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών και προσφύγων ο Kurz ζητούσε επίμονα αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους, καλύτερες διαδικασίες ενσωμάτωσης, και αυστηρότερο έλεγχο του πολιτικού και ριζοσπαστικού Ισλάμ στην Ευρώπη, που χρηματοδοτείται από την Μέση Ανατολή και άλλες αραβικές χώρες. Παράλληλα ήταν ο άνθρωπος κλειδί στο σφράγισμα των οδικών διαδρόμων που χρησιμοποιούσαν οι δεκάδες χιλιάδες μετανάστες προκειμένου να περάσουν μέσω των Βαλκανίων στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Όπως και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την αθρόα λαθρομετανάστευση, οι ψηφοφόροι είδαν στο πρόσωπο του Kurz τον πολιτικό που τους εκφράζει, με τις δημοφιλείς  αν και ακραίες απόψεις του στο ζήτημα του κλεισίματος των συνόρων και της απαγόρευσης περαιτέρω ροών να βρίσκουν μεγάλη απήχηση σε πάρα πολλούς συντηρητικούς και παραδοσιακά δεξιούς Αυστριακούς.
Εν κατακλείδι, ο Kurz αποτελεί το νέο πρόσωπο της πολιτικής στην Ευρώπη, εκφράζοντας το μέλλον της όπως βλέπουμε να εξελίσσεται, είναι δηλαδή νέος σε ηλικία, μορφωμένος, συντηρητικός, και «ακραίος» στις απόψεις του περί αθρόας ανεξέλεγκτης αφρικανικής και μουσουλμανικής μετανάστευσης στην γηραιά ήπειρο. Πως λέμε Τσίπρας; Καμία σχέση..


Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου