11.10.17

To Gulfstream του Καμμένου…



Με πρωθυπουργικό αεροσκάφος ταξίδεψε ο Πάνος Καμμένος στη Βραζιλία, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. Οχι όμως με όποιο όποιο κυβερνητικό αεροσκάφος, αλλά, όπως αναφέρουν αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, με τη «ναυαρχίδα» του VIP στόλου, δηλαδή το αμερικανικής κατασκευής δικινητήριο τζετ Gulfstream, το οποίο αγοράστηκε από την κυβέρνηση Κώστα Σημίτη για τις ανάγκες της τότε ελληνικής προεδρίας και στοίχισε αρκετά στους φορολογουμένους.





Θεωρείται το καλύτερο και το πιο σύγχρονο που διαθέτει ο κυβερνητικός στόλος, καθώς μπορεί να κάνει υπερατλαντικά ταξίδια. Συνήθως το χρησιμοποιεί ο εκάστοτε πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας, για παράδειγμα, το έχει χρησιμοποιήσει αρκετές φορές, ακόμα και όταν επισκέφθηκε την Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο...



Και ο Πάνος Καμμένος προτιμά το Gulfstream αντί των άλλων δύο βραζιλιάνικων Εμπραέρ που διαθέτει η 352 ΜΜΥΠ (Μοίρα Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων - με το χαρακτηριστικό κλήσης «Cosmos»). Με αυτό πήγε τις προάλλες στις ΗΠΑ,  για την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ (φροντίζοντας μάλιστα να βγάλει και... σέλφις κατά τη διάρκεια της πτήσης). Αυτό το αεροσκάφος προτιμά σε επίσημες επισκέψεις. Να σημειώσω ότι πρόκειται για ένα πολυτελές αεροσκάφος, εντελώς αθόρυβο στο εσωτερικό του, με πλήρωμα το οποίο αποτελούν άνδρες και γυναίκες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σκεφθήκατε ποτέ πόσο στοιχίζει το πηγαινέλα του Gulfstream στον Ατλαντικό; Προτού σας πω, σας αναφέρω ότι τις μεγαλύτερες δόξες του το Gulfstream τις γνώρισε επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, τότε που οι πολιτικοί φίλοι του έλεγαν ότι έκανε δύο φορές τον γύρο της Γης για να σώσει την Ελλάδα. Για το κόστος του αεροσκάφους η κυβέρνηση εξέδωσε μιαν απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (φύλλο 2808, της 5ης Νοεμβρίου 2016). Σύμφωνα με αυτήν η κάθε ώρα πτήσης του στοιχίζει 5.537,9 ευρώ. Ενα ποσό που οι πάντες θεωρούν εξωπραγματικό, αφού δεν υπολογίζεται η τρέχουσα τιμή των καυσίμων, ούτε τα landing fees, ούτε τα άλλα τέλη υπέρπτησης, ούτε τα φύλλα πορείας των στρατιωτικών, ούτε η διαμονή τους, ούτε καν το ποσό που πληρώνει (ως τέλος) στα αεροδρόμια που χρησιμοποιεί.
Να σκεφθείτε ότι τότε που ο κ. Τσίπρας πήγε στην Κούβα γράφτηκε ότι η πτήση του στοίχισε 300.000 ευρώ, με το Μέγαρο Μαξίμου να οργίζεται και να εκδίδει non paper επιμένοντας ότι στοίχισε μόνο 22.900 ευρώ (συμπεριλαμβάνοντας όλα τα έξοδα).
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Gulfstream θα είναι το αεροσκάφος που θα μεταφέρει στις 17 Οκτωβρίου τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και στο Σικάγο. Κανονικά το αεροσκάφος θα πρέπει να επιστρέψει από τη Βραζιλία (όπου πήγε τον κ. Καμμένο), να επιστρέψει και να ξαναπετάξει πάνω από τον Ατλαντικό για να μεταφέρει τον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του στις ΗΠΑ.
Ρώτησα έναν ανώτατο αξιωματικό γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και γιατί να μην υπάρχει κάποιος συντονισμός ώστε να εξοικονομούνται χρήματα και να μην υπάρχει κόπωση στο πλήρωμα. Η απάντηση; «Με τα μακρινά ταξίδια όλοι μαθαίνουν καλύτερα...». Τι άλλο να πω;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου