30.12.17

Ο Τραμπ τα βάζει και με την … Amazon!

Πάλι άστραψε και βρόντηξε ο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτή τη φορά με το αμερικανικό ταχυδρομείο, αλλά τα σκάγια πήραν την … Amazon!



«Γιατί θα πρέπει το ταχυδρομείο να χάνει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο»; ρωτάει, «κάνοντας την Amazon πλούσια, αφού της χρεώνει ελάχιστα για την μεταφορά δεμάτων, ενώ το ίδιο γίνεται όλο και πιο φτωχό, όλο και πιο ηλίθιο»;
Το συμπέρασμά του: Πρέπει να χρεώνει περισσότερα στην Amazon!
Και όλα αυτά βεβαίως, μέσα από το αγαπημένο του τουίτερ, το οποίο δεν το αφήνει από τα χέρια του…



Το να επιτίθεται ο Τραμπ στην Amazon δεν είναι κάτι καινούργιο. Το ερώτημα όμως που θέτουν τα αμερικανικά ΜΜΕ είναι πως και γιατί αποφάσισε να τα βάλει και με το ταχυδρομείο των ΗΠΑ, το USPS, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα οικονομικά και δεν χρηματοδοτείται από το αμερικανικό κράτος.
Η αλήθεια είναι ότι πράγματι το ταχυδρομείο χάνει έσοδα και λειτουργεί με ζημιές, αφού σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Citigroup χάνει $1.46 για κάθε μεταφορά δέματος εκ μέρους της Amazon. Κάτι που η εταιρία αρνείται λέγοντας πως το συμβόλαιο που έχει με το USPS είναι συμφέρον για το ταχυδρομείο.
Όπως και να έχει, το «οργισμένο» τουίτ του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε συζητήσεις αλλά και απότομη πτώση στην αξία της μετοχής της Amazon.
Το αμερικανικό ταχυδρομείο πάντως έχει χάσει κάπου δυόμιση δισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2017, και έχει ένα έλλειμμα της τάξης των $61 δις από το 1971!
Όμως ο τομέας της μεταφοράς δεμάτων είναι  ίσως ο πιο κερδοφόρος του αφού τα έσοδά του συνεχώς αυξάνονται, μέχρι και 44% από το 2014. Για το 2017 τα εν λόγω έσοδα ήταν σχεδόν $20 δισεκατομμύρια!
Πρόσφατα, η ομοσπονδιακή αρχή (Postal Regulatory Authority) που ρυθμίζει και ελέγχει τα του ταχυδρομείου έδωσε το πράσινο φως για αύξηση των γραμματοσήμων κατά 2% πάνω από το ποσοστό πληθωρισμού, κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω οικονομικά τόσο την Amazon όσο και άλλες παρόμοιες εταιρίες που χρησιμοποιούν το ταχυδρομείο. Όμως, απ’ ότι ακούγεται, η Amazon δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, αφού πέραν του ότι εκτός του USPS συνεργάζεται και με τις FedEx και UPS, παράλληλα ετοιμάζει δική της υπηρεσία αποστολής και  μεταφοράς δεμάτων…


S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου