15.12.17

Πούτιν εφ’ όλης της ύλης…

Στη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας συνέντευξης τύπου του Βλαντιμίρ Πούτιν, με θέμα την ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, δεν έλειψαν και τα σχόλια για την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.




Μπορεί να μην χαρακτήρισε fake news τις φήμες και τα ρεπορτάζ για την ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές εκλογές, αλλά τις αποκάλεσε «ανοησίες»…




Παράλληλα εξέφρασε την αγανάκτησή του για την ειδική έρευνα που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές για το όλο ζήτημα υπό τον Robert Mueller, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα ως «στημένο» από όλους εκείνους που αντιτίθενται στις πολιτικές του Τραμπ, οι οποίοι θέλουν να τον «απαξιώσουν» και να τον «πλήξουν πολιτικά».
«Η Αμερική» είπε «έχει καταληφθεί από μια μανία κατασκοπείας», και «όλοι όσοι δήθεν ψάχνουν για απαντήσεις στην πραγματικότητα δεν σέβονται τα εκατομμύρια των πολιτών που ψήφισαν τον Τραμπ για πρόεδρο».
Όσο για τον ίδιο τον Τραμπ ο Ρώσος πρόεδρος είχε μόνο καλά λόγια να πει, σημειώνοντας πως μέχρι τώρα έχει πετύχει πάρα πολλά, όπως π.χ. η απόδοση του χρηματιστηρίου που έχει επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αμερικανική οικονομία, άρα και την εμπιστοσύνη προς τον ίδιο και τις πολιτικές του. Για τις μεταξύ τους σχέσεις είπε πως είναι πλέον πολύ καλοί φίλοι και μιλάνε στον ενικό, ειδικά μετά από τις δυο κατ' ιδίαν συναντήσεις τους σε διεθνείς συνόδους το 2017.
Πάντως αναφορικά με το ζήτημα της εμπλοκής των Ρώσων στις αμερικανικές εκλογές ο Πούτιν επέμενε πως ο Ρώσος πρέσβης Sergey Kislyak, το όνομα του οποίου βρίσκεται στο επίκεντρο της διαμάχης, δεν έκανε τίποτα πέραν του να ασκεί τα επίσημα καθήκοντά του.
Εξέφρασε δε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι αμερικανικές αρχές τα έβαλαν με τα ρωσικά ΜΜΕ, το Russia Today TV και το πρακτορείο Sputnik, χαρακτηρίζοντάς τα ως «ξένους πράκτορες» που έχουν την υποχρέωση να δηλωθούν ως τέτοια αν θέλουν να συνεχίσουν να «εκπέμπουν» στις ΗΠΑ.
Στο θέμα των πυρηνικών όπλων ο Πούτιν εξέφρασε έντονη ανησυχία για την σχεδιαζόμενη αμερικανική πολιτική αποχώρησης από τις διεθνείς συμφωνίες περιορισμού τους, όπως η INF, ενώ διευκρίνισε πως ανησυχεί ιδιαίτερα για τις αμερικανικές «προκλήσεις» απέναντι στην Β. Κορέα, λέγοντας πως αν χρησιμοποιηθεί βία τότε το αποτέλεσμα θα ήταν «καταστροφικό». Έτσι, αντί για στρατιωτική αντιπαράθεση ο ίδιος συστήνει «εποικοδομητικές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις» μεταξύ των δυο πλευρών.
Για τις ρωσικές εκλογές του 2018 τόνισε πως είναι υπέρ του να νικήσει ο καλύτερος, αλλά θέλει αντιπάλους που έχουν κάτι θετικό να προτείνουν για την χώρα και όχι ακραίους που επιδιώκουν το χάος.
Τέλος, μπορεί να μην αναφέρθηκε στην απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αλλά αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα του αποκλεισμού της χώρας του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018, που θα διεξαχθούν στην Νότιο Κορέα, διαψεύδοντας την είδηση ότι το ρωσικό κράτος στηρίζει και συμμετέχει στο ντοπάρισμα των αθλητών του, λέγοντας μάλιστα ότι ο Ρώσος ειδικός που κατέθεσε μάλλον «ελέγχεται από το FBI και τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες»! Συμπλήρωσε δε ότι οι εν λόγω υπηρεσίες είναι πολύ πιθανό να του έχουν χορηγήσει ουσίες, προκειμένου να καταθέσει αυτά που κατέθεσε…


Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου