24.12.17

Κούφιες οι απειλές του Τραμπ;

Το Ισραήλ είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο του οποίου η πρωτεύουσα δεν αναγνωρίζεται από την διεθνή κοινότητα. Από το 1949 η ουσιαστική πρωτεύουσά του ήταν και είναι η Ιερουσαλήμ.




Η Αμερική, που από το 1967 έπαψε και αυτή να αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα, η οποία διατηρεί προξενείο στην ιερή πόλη, έρχεται σήμερα διά του Ντόναλντ Τραμπ και βάζει στο τραπέζι την εν λόγω αναγνώριση, προκαλώντας ατέλειωτες συζητήσεις αλλά και απειλές για βία, αν τυχόν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο και επίσημα…



Βέβαια, να τα λέμε αυτά, οι αντιδράσεις είναι περισσότερο δημοσιογραφικές παρά οτιδήποτε άλλο. Κι αυτό διότι στην παρούσα συγκυρία οι αραβικές χώρες της Μέσης Ανατολής είναι περισσότερο θυμωμένες και απασχολημένες με το Ιράν παρά με το Ισραήλ το οποίο επιδεικνύει απαράμιλλη νηφαλιότητα αυτό τον καιρό. Εξάλλου, για τις σουνιτικές αραβικές χώρες το Ισραήλ είναι σήμερα περισσότερο σύμμαχος απέναντι στους Μουλάδες της Τεχεράνης παρά εχθρός.
Όσο για τον φόβο ότι η απόφαση Τραμπ θα εκτροχιάσει ή θα βάλει τέρμα στις διαπραγματεύσεις για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, κάτι τέτοιο δεν (πολύ)ισχύει, αφού οι εν λόγω διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά παγώσει εδώ και καιρό.
Η μεγαλύτερη όμως αντίδραση προέρχεται από τον ΟΗΕ, που παραδοσιακά τηρεί αντι-ισραηλινή στάση. Πρόσφατα ψηφίστηκε απόφαση με ψήφους 128-9 (και 56 αποχές) που ζητάει από τις ΗΠΑ να ανακαλέσουν την πρόθεση Τραμπ, ενώ από πλευράς Ουάσιγκτον διατυπώθηκε η απειλή πως θα σταματήσει η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που ψήφισαν εναντίον της.
Όσον αφορά στον ΟΗΕ, είναι γνωστό το μένος του κατά της «κατοχικής δύναμης» (Ισραήλ) εδώ και χρόνια, αν και σε ανάλογες περιπτώσεις, όπως π.χ. η παρουσία της Τουρκίας στην βόρεια Κύπρο, της Ινδονησίας στο ανατολικό Τιμόρ, της Ρωσίας στην Γεωργία κλπ. δεν έχει προκαλέσει αντίστοιχο μένος, ούτε εξίσου δυναμικές καταδίκες.
Οι ΗΠΑ ήταν διαχρονικά το μόνο κράτος που υποστήριζε τις θέσεις και την ύπαρξη του Ισραήλ στα διεθνή φόρα, με τελευταίο παράδειγμα την προεδρία Ομπάμα πέρυσι, όταν οι ΗΠΑ απείχαν αντί να ασκήσουν βέτο, σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας να καταδικάσει το Ισραήλ για την οικιστική του πολιτική στην δυτική όχθη.
Όπως και να έχει, η τελευταία αυτή απόφαση του Τραμπ είναι περισσότερο συμβολική παρά οτιδήποτε άλλο. Αν ήθελε, η Αμερική θα μπορούσε ήδη να έχει μεταφέρει στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία της. Όσο για την διακοπή της χρηματοδότησης χωρών που ψήφισαν εναντίον της, αυτό δεν είναι παρά μια κούφια απειλή που δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί αφού τα αμερικανικά συμφέροντα άλλο λένε.
Πέρα από τους συμβολισμούς, και περνώντας στην πράξη, αν ο Τραμπ θέλει πραγματικά να στηρίξει το Ισραήλ θα πρέπει να επικεντρωθεί στον περιορισμό της αυξανόμενης επιρροής του Ιράν που απειλεί την εν γένει «σταθερότητα» της ευρύτερης περιοχής. Μάλιστα, όπως λέγεται, αν και το ISIS έχει εν πολλοίς εξουδετερωθεί, η Ουάσιγκτον δεν προτίθεται να ανακαλέσει τα στρατεύματα που διατηρεί στη Συρία τα οποία μάλλον θα χρησιμοποιήσει ως «αντιστάθμισμα» στις ιρανικές βλέψεις.


Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου