5.12.17

A Whiter Shade of Pale...

Procol Harum





Ενοχλεί η Μποφίλιου αλλά όχι τόσο ο Νότης…

Μετά το θόρυβο που ξεσήκωσαν οι απόψεις της, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Δημήτρη Κανελλόπουλο και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», η Νατάσσα Μποφίλιου επανήλθε με νέα δήλωση: «Πιστεύω στην Ευρώπη των λαών. Στην Ευρώπη της ισότητας, της αλληλεγγύης, της ελευθερίας. Πιστεύω στα νέα μυαλά που θα ‘ρθουν να μας φωτίσουν και θα μας οδηγήσουν σ’ έναν καινούργιο κόσμο, καλύτερο από αυτόν.




Πιστεύω στον προσωπικό, αλλά και στον συλλογικό αγώνα, στα όμορφα πράγματα, στη μουσική, στον έρωτα, στον άνθρωπο, στην επανάσταση. Πιστεύω στην οργανωμένη πάλη και θα στέκομαι μπροστά της προσοχή. Πιστεύω στο δικαίωμά μου να είμαι ο εαυτός μου κι ας είμαι φτιαγμένη από αντιθέσεις. Πιστεύω στις ιδέες. Δεν πιστεύω στην Ευρώπη των τραπεζών, της λιτότητας, της κατάθλιψης, της ανεργίας, της φτώχειας. Δεν πιστεύω και δεν υπηρετώ κανένα στερεότυπο. Και προπάντων δεν πιστεύω στο φόβο και στη σιωπή. Μπορεί να είμαι παραπάνω αυθόρμητη και να δίνω πάντα συνεντεύξεις όπως μιλάω στους φίλους μου, αλλά προσπαθώ όλη μου τη ζωή να παραμείνω συνεπής στις αρχές και τις θέσεις μου. Και θα συνεχίσω να προσπαθώ με πάθος. Εσείς μπορείτε, με τη σειρά σας, να συνεχίσετε να πετάτε λάσπη σε κάθε διαφορετική άποψη, με τη λύσσα και τον βαθύ σεξισμό που συνηθίζετε, αλλά να είστε βέβαιοι πως δεν μπορείτε να λερώσετε ούτε την ψυχή, ούτε την τιμή μου»…


Ο γάιδαρος του Αλέξη...

Προφανώς έχετε ακούσει την ιστορία με το γάιδαρο του Χότζα. Εν τάχει, για όσους δεν την γνωρίζουν αυτή είναι η εξής: Κάποτε ο Χότζας είχε ένα γάιδαρο του οποίου η συντήρηση (τροφή και πότισμα) του κόστιζε πολύ. Αποφάσισε λοιπόν να τον κάνει "ξερικό”. "Ξερικά” λέγονται τα χωράφια που δεν χρειάζονται πότισμα και λίπασμα. Τον άφησε λοιπόν για πολλές εβδομάδες χωρίς νερό και τροφή.
Μετά από ένα μήνα ο γάιδαρος ψόφησε. "Πάνω που κατάφερα να τον κάνω ξερικό πήγε και ψόφησε”... μονολόγησε ο Χότζας, προφανώς τελώντας εν συγχύσει σε σχέση με το αίτιο και το αποτέλεσμα.





Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και με την ελληνική οικονομία. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει το τέλος των μνημονίων και μοιράζει κοινωνικά μερίσματα.
Η ελληνική οικονομία το 2017 στους κρίσιμους τομείς που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι σε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που ήταν το 2010 όταν αντιμετώπισε την κρίση χρεοκοπίας…


Στον υπαρκτό σουρεαλισμό…

Ενας κορυφαίος φιλόσοφος, άγνωστος δυστυχώς εν πολλοίς στην Ελλάδα, ο Πολωνός Λέζεκ Κολακόφσκι, που είχε βιώσει την υπαρκτή τραγωδία, είχε γράψει ότι «η Αριστερά παράγει ουτοπίες ακριβώς όπως το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη, δυνάμει ενός εσωτερικού νόμου».




«Η Αριστερά», σημείωνε, «αν επιτύγχανε, θα μετέπιπτε τότε στο αντίθετό της - στη Δεξιά. Αλλά τότε, επίσης, η ουτοπία θα έπαυε να είναι μια ουτοπία και θα μετατρεπόταν σε ένα σύνθημα απολογητικό κάθε τρέχουσας πρακτικής»...


Έχουμε τους καλλιτέχνες που μας αξίζουν…

Μπορεί η οικονομική κρίση που τα σάρωσε όλα στο πέρασμά της να επέφερε χίλια μύρια δεινά, όμως είχε κι ένα καλό. Ξεσκέπασε την πνευματική, και όχι μόνο, ένδεια της (και καλά) καλλιτεχνικής μας διανόησης. Αποκαλύπτοντας πλέον ξεκάθαρα πως τα περισσότερα μέλη της ήταν κατά βάθος απλά… στόκοι.




Αναφέρομαι σε όλα εκείνα τα «ιερά τέρατα» του θεάτρου, των σίριαλ, και κυρίως της πίστας, που τα χρόνια της τεχνητής και επίπλαστης  ευμάρειας έχτιζαν καριέρες πουλώντας «πνεύμα» και «υψηλή διανόηση», όντας τενεκέδες ξεγάνωτοι.
Καλλιτέχνες μεγέθους δηλαδή, που τρώνε «είδη υγιεινής», που βλέπουν τον Ειρηνικό από το μπαλκόνι τους στην … Κινέτα, ή περιμένουν τους ΕΛ για να μας σώσουν, κατακεραυνώνοντας το σάπιο πολιτικό σύστημα που τα αρπάζει από παντού, και που το μόνο που κάνει είναι να υπηρετεί την διεθνή μασονία, και την λέσχη … μπόντιμπιλντερ (sic)…


Τα ντόπερμαν της πολιτικής…

Όποιος παρακολούθησε αυτό που έγινε στον Αντ1 χθες το πρωί, θα αντιλήφθηκε πως εκκολάπτεται μια νέα κατηγορία πολιτικών. Τα ντόπερμαν της πολιτικής.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ένας πολιτικός με οξύ λόγο, αεικίνητος και πολυπράγμων, με την καλή έννοια. Ασχολείται με πολλά.




Ποτέ όμως στον πολιτικό του λόγο δεν προσέβαλε προσωπικά τον αντίπαλο του, πολύ δε περισσότερο τις συζύγους τους. Είναι θανατηφόρα αιχμηρός μόνον στην πολιτική αντιπαράθεση. Και αυτό πονά…