9.12.17

Nothing Else Matters...

Metallica






Κινδυνεύει να εγκλωβιστεί ο... ριψοκίνδυνος Τραμπ;

Η ξαφνική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωριστεί από την Αμερική η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ ανακάτεψε για τα καλά την διπλωματική και γεωπολιτική τράπουλα της Μέσης Ανατολής, και όχι μόνο. Και μπορεί η κίνηση αυτή να αποδεικνύει για μια ακόμη φορά την διαφορά του Τραμπ από τους συμβατικούς πολιτικούς, μια «μεταπολιτική» δηλαδή προσωπικότητα που συμβολίζει το μέλλον της πολιτικής όπως την βλέπουμε να εξελίσσεται διεθνώς, όμως έχει τα ρίσκα της.



Η απόφασή του Τραμπ είναι σωστή σε πολλά επίπεδα, αποκαθιστά ιστορικές αδικίες, πλην όμως μέσα στα πλαίσια της φύσει στρεβλής και περιορισμένης από πολλές παραμέτρους διεθνούς διπλωματικής  πολιτικής, προκαλεί απρόβλεπτες συνέπειες, και καλά θα ήταν ο Τραμπ να τις είχε λάβει υπ όψη, ή να τις είχε συνυπολογίσει πριν προχωρήσει, κάτι για το οποίο αμφιβάλλω αφού το κυρίαρχο στοιχείο που τον χαρακτηρίζει είναι η παρορμητικότητα (και η τσαπατσουλιά)...


Τι τρέχει τελικά με τον Kevin Spacey;

Δεν έχουν τελειωμό οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση εναντίον του διάσημου ηθοποιού Kevin Spacey, ο οποίος είναι πλέον γνωστός ως ο απόλυτος «σεξουαλικός θηρευτής».





Το θέατρο Old Vic του Λονδίνου στο οποίο ο Spacey εργάστηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής από το 2004 ως το 2015 δημιούργησε έναν εμπιστευτικό λογαριασμό e-mail στον οποίο μπορεί όποιος έχει κάτι να καταγγείλει για τον ηθοποιό να το κάνει με απόλυτη εχεμύθεια….


Επί (όχι και τόσο) προσωπικού...

Εγραψα προχθές ένα άρθρο («Διαμάχη για το παρελθόν» 7.12.2017), με αφορμή όσα ανιστόρητα δήλωσε η τραγουδίστρια κ. Νατάσσα Μποφίλιου. Ανέφερα ως παράδειγμα της θολοκουλτούρας που κυριάρχησε στη μεταπολίτευση ένα παλαιότερο άρθρο του κ. Διονύση Τσακνή με τίτλο «Αγαπητέ μου ρουφιάνε» («Ελευθεροτυπία» 22.8.2002).

 
Έτοιμοι για το βουνό...

Σ’ αυτό ο προσφάτως παραιτηθείς πρόεδρος της ΕΡΤ ταύτιζε όσους θα έδιναν τότε πληροφορίες στην αστυνομία για τους δολοφόνους της «17 Νοέμβρη» με τους κουκουλοφόρους της Κατοχής. Ελεγα πως όσα είπε η κ. Μποφίλιου είναι προϊόν της ανοησίας που κυριάρχησε στη μεταπολίτευση, που μπέρδευε τον δωσιλογισμό με το καθήκον κάθε δημοκρατικού πολίτη να αναφέρει στις Αρχές κάθε πληροφορία που έχει για εγκληματικές ενέργειες…


Γιατί ο Ερντογάν ΔΕΝ θέλει να θυμάται τον Σαμαρά (με το δίκιο του)…

Κάποιες όχι ιδιαίτερα γνωστές πτυχές από τις πρόσφατες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά θα σας αποκαλύψω σήμερα. Για να καταλάβουμε καλύτερα τι γίνεται σήμερα και τι έχει μεσολαβήσει στο πρόσφατο παρελθόν. Βλέπετε η «επικαιρότητα» δεν είναι πάντα μόνο αυτό που φαίνεται... Είναι πολλές φορές και όλα εκείνα που δε φαίνονται, που δε λέγονται, που ευσχήμως αποσιωπούνται.
Εξηγούμαι λοιπόν.





Στη προχθεσινή συνέντευξη Ερντογάν στον Αλέξη Παπαχελά, ο Τούρκος Πρόεδρος απαρίθμησε τις καλές του σχέσεις και στη στενή συνεργασία του με όλους του προηγούμενους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας. Με όλους; Όχι ακριβώς! Ξέχασε έναν: Τον Αντώνη Σαμαρά. Γιατί άραγε; Κι όταν αμέσως ο Παπαχελάς του θύμισε πως στην περίοδο Σαμαρά (2012-2014) είχαμε τις λιγότερες «τριβές» μεταξύ μας (τις λιγότερες παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, τις λιγότερες «εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο κλπ.), ο Τούρκος Πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει. Γιατί ακριβώς ο Ερντογάν αποσιώπησε τόσο… «εκκωφαντικά» την περίοδο Σαμαρά; Μήπως είχε «κακές» προσωπικές σχέσεις μαζί του;



Κερδάμε…

Με μισθούς πείνας αναγκάζονται να ζουν ο ένας στους τρεις εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αφού στα 407 ευρώ κυμαίνεται ο μικτός μηνιαίος μισθός για 582.041 εργαζόμενους με μερική απασχόληση σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των επιχειρήσεων, όπως δηλώθηκαν στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του ΕΦΚΑ το Μάρτιο του 2017.



Η γενιά των 360 ευρώ αλλά και των mini jobs ανήκει στην κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Ήδη το 60% των νέων προσλήψεων στον ιδιωτικό τομέα είναι με ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκ των οποίων 127.000 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ Μάλιστα βαρύ είναι το τίμημα που έχουν πληρώσει κατά την περίοδο 2015-2017 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αγοράς εργασίας, οι περικοπές μισθών έφτασαν σε ποσοστό 18, 9%...