23.12.12

Κόλιντα Μπάμπω


Απ' άκρη σ' άκρη στη γη της Μακεδονίας μας και σε πολλά χωριά στη Θράκη γιορτάζεται σήμερα, προπαραμονή Χριστουγέννων, το έθιμο του Κόλιντα Μπάμπω, των μεγάλων φωτιών στις πλατείες και τις γειτονιές.

Το έθιμο με τις πανύψηλες φωτιές έχει λάβει εδώ και αιώνες χριστιανικό χαρακτήρα, αν και έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα. Οι Χριστιανοί το συνδέσαμε με τη γέννηση του Χριστού και τα γεγονότα γύρω από αυτήν. Άλλη εκδοχή μιλάει για την σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη (άλλωστε η ονομασία του εθίμου ερμηνεύεται στη μακεδονίτικη ντοπιολαλιά ως προειδοποίησης στη γιαγιά -μπάμπω- ότι σφάζουν -κόλιαμ-) και άλλες έχουνε να κάνουνε με την προετοιμασία της υποδοχής του Μεσσία μας από τους ταπεινούς ποιμένες της Βηθλεέμ και την προσπάθειά τους να ζεστάνουν τον νεογέννητο Χριστό, ενώ το έθιμο συνδέεται και με τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα που λένε τα παιδιά το πρωί της επομένης και παραμονής των Χριστουγέννων.

Το έθιμο όμως ανήκει σε μια σειρά παραδοσιακών εθίμων που μεταλλάχτηκαν και υιοθετήθηκαν από την Αρχαία Ελληνική παράδοση ως συνέχεια του Ελληνισμού μέσα από τον Χριστιανισμό. Έτσι, το έθιμο του Κόλιντα συνδέεται άμεσα με την αρχαιοελληνική λατρεία του θεού Ήλιου. Είναι γνωστό πως ο εορτασμός της γέννησης του Χριστού στις 25 Δεκεμβρίου είναι συμβολικός και δοσμένος από την Εκκλησία ώστε να αντικατασταθεί ο αντίστοιχος εορτασμός προς τιμήν της παγανιστικής θεότητας. Επειδή στις 22 Δεκεμβρίου έχουμε τη μεγαλύτερη νύκτα (χειμερινό ηλιοστάσιο) και ο Ήλιος θεωρούνταν "αδύναμος", οι πρόγονοί μας άναβαν τεράστιες φωτιές για να τον βοηθήσουν!

Όπως και να έχει, νέοι σήμερα σε πολλά μέρη της Ελλάδας θα πάρουν φόρα και θα πηδήξουν πάνω από τις φλόγες φωνάζοντας "κόλιντα μπάμπω" για να δείξουν το θάρρος τους και περιμένοντας τον εορτασμό της γέννησης του Θεανθρώπου!

TopGunZ

Υ.Γ.: Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Δαναός μετά τη δολοφονική επίθεση εις τας Αθήνας υπό των εκ Τσοτυλίου προερχόμενων ΚΟΔΗΣΟτών θα απέχει φέτος από τις αναπηδηχτικές εορταστικές εκδηλώσεις.

1 σχόλιο:

  1. Ήδη έχει προσκληθεί,απ'ότι μαθαίνω,απ΄τον Κουράκη σε ποιητική φιλολογική βραδιά, σε μια ανάλυση του ποιήματος του λευκού μπαστουνιού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή